szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Ha szokott kávét vagy teát inni napi rendszerességgel, kapott egy jó hírt: egy friss tanulmány eredményei alapján ugyanis ezáltal csökkent is önnél többféle daganat kialakulásának a kockázata.

Amerikai kutatók 14 tanulmányt fésültek át, melyekben összesen 25 000 feljegyzés volt – ezek együttes értékelése során azt vizsgálták, hogy az egyes fej-nyaki daganatok függvényében mi azt, ami szembetűnő az egyének étrendjében.

És hát kiderült, hogy a koffein.

Méghozzá pozitív értelemben. Úgy találták ugyanis, hogy azok, akik több mint négy csésze kávét fogyasztanak el naponta, azoknál a fej-nyaki daganatok kialakulásának kockázata akár 17 százalékkal is csökkenhet. A kapcsolódó eredményeket a Cancer nevű tudományos folyóiratban publikálták.

Akkor sincs gond, ha nem rajong a kávéért, de a jótékony hatást nem szeretné mellőzni: hasonló hatással bír az Earl Grey vagy az English Breakfast tea fogyasztása is. Az International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium elemzése rámutat: ami a szájba kerül, az a gyomorba és a tüdőbe vezető útja során tumorokat okozó mutációk kialakulását segítheti.

Talán nem meglepő, de a dohányzó embereknél akár tízszer nagyobb is lehet a fej-nyak laphámsejtes karcinóma kialakulásának kockázata, melyet az esetlegesen fogyasztott alkohol csak tovább növel. Ezzel szemben a tea és a kávé az erőteljes rákellenes, gyulladáscsökkentő alkotóelemeiről is ismert – részletezi a Science Alert. Ezek az anyagok megvédik az embereket a rákkeltő anyagok egyes hatásaitól.

Szokott kávézni? Úgy tűnik, érdemes – években mérhető a hatása

A kávéról már korábban is kiderült, hogy – megfelelő mennyiségben – jó hatással lehet az egészségre, túl az élénkítő hatásán. Most pedig arra is fény derült, hogy a hosszabb, egészségesebb élethez is hozzájárulhat.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a tanulmányok eltérő mértékű „védőhatásról” számoltak be, szóval nem egzakt a dolog. Jó hír azonban, hogy még a koffeinmentes kávénál is megfigyelhetőek voltak az előnyök bizonyos mértékben.

Az nem ismert, hogy mi állhat a jótékony hatás hátterében – de a szakemberek feltételezik, hogy a fogyasztott ital hőmérsékletének is szerepe lehet benne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!