Álommelók, ha utálja az embereket, vagy nem szeret sokat dolgozni

Álommelók, ha utálja az embereket, vagy nem szeret sokat dolgozni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem szereti az embereket, akkor a közgazdász vagy a vadász szakma lehet önnek az álommeló, de állítólag az írók, költők, kreatív írók sem csípik nagyon az embertársaikat. Ha pedig keveset szeret dolgozni, akkor egy fogászati rendelőben kellene napi hat órában szájakban turkálni mint dentálhigiénikus. Munkák magányos farkasoknak és nem-munkamániásoknak.

Nem mindenki szereti az embereket vagy legalábbis annyira nem, hogy velük akarjon foglalkozni még a munkahelyén is. Ám ezzel nem árt tisztában lenni, ha az ember munkát választ vagy keres. Egy cégvezetőnek sem árt tudni, hogy melyek azok a pozíciók, ahol a társas kommunikációban és csapatjátékban nem túl kiemelkedő kollégák is jól érezhetik magukat. Szerencsére vannak olyan munkakörök, ahol egyáltalán nem kell emberekkel találkozni, azokkal foglalkozni, beszélgetni, sőt a leginkább emberkerülők még a kollégákat is megúszhatják.

©

Költő, farmer vagy vadász

Nem szereti az embereket és az ideális munkát keresi? Akkor a Business Insider cikke önnek szól, amelyben összeszedték a magányos farkasok álommelóit.

A munkákhoz tartozik egy bizonyos kötelező szociabilitás (társas hajlam) pontszám, ez elvben egy százas skálán mutatja, mennyire kell az adott munkakörben emberekkel foglalkozni vagy másokkal együttműködni – értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebbet kell az adott pozícióban emberekkel foglalkozni.

A tizenharmadik helyen a közgazdászok (57,5) állnak, aki számolnak, elemzenek, gazdasági trendeket vizsgálnak, és ha szerencséjük van, akkor napokat tölthetnek egy-egy táblázat társaságában a számokat analizálva. Őket olyan szakmák követik, mint a fakitermelők, fazekasok, autófényezők. És úgy tűnik, nem meglepő, hogy főleg az ipari termelés kedvez a társaságot kevésbé igénylőknek: az autógyártás, textilipar is több olyan állást kínál, ahol nemigen kell beszélgetni senkivel.

Az már annál meglepőbb, hogy a lista harmadik helyén az írók, költők és kreatív írók állnak, a második helyen a farmerek és mezőgazdasági munkások, míg az elsőn a vadászok.

Ha pedig nem szeretne sokat dolgozni: dentálhigiénikus

A BI azon állásokat is összeszedte, amelyek a nem-munkamániásoknak való állások, ahol viszonylag keveset kell dolgozni, vagyis hetente kevesebb mint negyven órát. Itt a tizenharmadik helyen a gyógytornászok állnak, ami azért is érdekes, mert ez az egyik hiányszakma az Egyesült Államokban. A gyógytornászok heti átlag munkaideje, 37,43 óra, éves fizetésük pedig 63 ezer dollár (mostani árfolyamon úgy 18,5 millió forint) körül van. Őket követik egyebek között a tanítók, a könyvtárosok, a pszichológusok, a restaurátorok vagy a logopédusok.

A lista harmadik helyén a légiutas-kísérők vannak heti 34,8 órai munkával, őket követik a foglalkozási terapeuták, akik a rehabilitációnak azt a részét végzik, amely segítségével egy mozgássérült, mozgásában korlátozott személy képes lehet munkavégzésre. Ők 34,6 órát dolgoznak hetente és éves fizetésük mindössze 40 ezer dollár (11,7 millió forint). Míg egy dentálhigiénikus mindössze heti 31 órát dolgozik és átlagosan évente 43 ezer dollárt (12,5 millió forintot) keres. Persze ezen foglalkozások között van számos olyan, amely egyszerűen olyan fizikai vagy lelki megterheléssel jár, hogy ez az oka az alacsonyabb heti óraszámnak.

Mindehhez képest egy másik felmérés szerint a cégvezérek átlagos éves fizetése 156 ezer dollár (bő 45 millió forint), ugyanakkor a felmérés szerint a vállalatvezetők a hét minden napján tizenöt órát dolgoznak.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!