szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az a HR-es vagy cégvezető, aki nem néz utána a Facebookon az álláshirdetésre jelentkezőnek, az vagy nem létezik, vagy nem is veszi komolyan az egészet. És bizony apróságokon is el lehet bukni.

Sokan nem is tudják az álláskeresők közül, hogy a Facebookon lévő adatai, posztjai miatt nem hívják be egy állásinterjúra. Hiába a tökéletes önéletrajz, ma már a legtöbb cégvezető és hr-es az interneten is utánanéz a jelentkezőknek, részben így is ellenőrizheti az életrajz adatait, másrészt sok mindent megtudhat a jelentkező személyiségéről.

A Job Angel összeszedte, hogy mi az, amire érdemes odafigyelni a Facebook-profil ki- vagy átalakításánál, ha valaki jó esélyekkel szeretne indulni egy állásért. A dolog lényege nem az, hogy a munkáltató megnézi a profilját, hanem az, hogy ha valaki tudatosan alakítja azt ki, akkor bizony komoly előnyökre tehet szert már az álláskeresés első körében.

Nem árt, ha a jelentkezőnek saját profilja van és nem a házastársával vagy párjával közösködik és névként is érdemes a „hivatalosat” használni és nem valami cukiskodót.

Ha valakinek nincs felsőfokú végzettsége, az önmagában nem probléma, de a inkább hagyja szabadon ezt a mezőt, mint olyanokat írjon, mint az „élet iskolája” vagy a „nem érdemelnek engem meg”. Persze ha van, érdemes kitölteni, de ha a Facebook-oldalán ezt valaki üresen hagyja, az sem gond, de a LinkedInen ezt ne tegye.

Lakhelyről semmilyen adat nem kell. A facebookos közösségi élethez nem sokat tesz hozzá, diszkriminációs pontnak viszont használható.

Előny az is, ha profil kép valódi és azáltal beazonosítható a jelentkező.

A posztoknál a lustaság propagálása, munkakedv leszólása álláskereséskor nem jön jól. Érdemes kerülni a munkahelyi negatívumok kifecsegését is. Nem jó ötlet leírni a munkahelyi pletykákat, szidni a kollégákat vagy a főnököt. Matekos „fejtörők”, vagy „találd meg az i betűt az l-ek között…” – felszínes emberre utalnak, aki nem tölti túl hasznosan az idejét – mindez munkaidőben még rosszabb képet mutat. Facebookos játékok aktív használóiról feltételezik, hogy munkaidőben is megeteti a sárkányait, macikáit, ha úgy alakul.

Az nem baj, ha valakinek van véleménye a politikáról és társadalmi dolgokról, ám ezeket a posztokat jobb ha nem teszi nyilvánossá, bőven elég, ha csak a barátok látják.

Érdemes kerülni az ellenséges, konteós, áltudományos, anarchista véleményekkel egyetértést. Például a pénzügyi területen dolgozó ember megosztásában a „mivel gyengítsd a bankokat?” mém nem mutat jól, sőt akkor sem, ha esetleg a bankok ügyfelei lehetnének egy informatikai vagy pénzügyi, jogi szolgáltatásokat kínáló cégnél. De elég furán fest egy szoftverfejlesztő vagy épp mobiltelefon-értékesítő, aki azon nosztalgiázik, hogy bezzeg az ő gyerekkorát még nem tették tönkre a kütyük.

Ugyanakkor nem kell túltolni a munkáltatóért, munkáért való rajongást sem, mert hamis lojalitást is kelthet. És az új munkáltató jogosan teszi fel a kérdést: ha annyira imádta ezt a céget, mégis miért akar eljönni?

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kínának először sikerült űrszondát juttatnia a Marsra

Kínának először sikerült űrszondát juttatnia a Marsra

Sebességbe kapcsol a Netflix, feltűnt a színen az N-Plus

Sebességbe kapcsol a Netflix, feltűnt a színen az N-Plus

Kalifátust épített fel Csecsenföldön Putyin hű helytartója

Kalifátust épített fel Csecsenföldön Putyin hű helytartója