szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felmondani vagy másik állást keresni sokak helyzetében túl kockázatosnak tűnhet, de mit lehet tenni, ha az embernek, már a munkahely felé közeledve összeszorul a gyomra? A Google egykori karrier-tanácsadójának van néhány tippje.

1. Ne aggódjon

A munka közben érzett elégedetlenség normális dolog, ami legtöbbször nem alkalmatlanságból vagy abból fakad, hogy valami gond van. Egyszerűen arról van szó, hogy az ember keresi a hozzá legmegfelelőbb elfoglaltságot, így egy karrierút során gyakran kerül olyan helyzetbe, amikor nem elégedett, és nem érzi jól magát egy munkakörben. Az emberek szeretnek panaszkodni, és a negatívumokra összpontosítani, de az ilyen szituációkra úgy is lehet tekinteni, mint motivációra a fejlődéshez, továbblépéshez.

2. Írja le, mi az, amit szeret a munkájában

Azt mindenki könnyen fel tudja sorolni, mit nem szeret a munkájában. De mi az, amit szeret, melyik folyamatok azok, amiket szívesebben csinál. „Fontos tisztába tenni, mi az amit élvez a munkájában” – mondta a CNBC-nek Jenny Blake a Google egykori karrier-tanácsadója. Azzal, hogy összegyűjti, miket szeret csinálni, azzal képet kaphat arról is, hogy mi passzolna inkább önhöz, akár a cégen belül egy másik munkakörben. Blake szerint érdemes megválaszolni az alábbi kérdéseket: Mi az, ami működik? Mit élvezek legjobban? Mikor merülök el leginkább a munkában? Mi az, ami leginkább izgalomba hoz?

3. Képzelje el magát a munkában, amit szeretne

Kérdezze meg magától: Mivé szeretnék válni? Milyen egy éven belüli változás hozna izgalomba leginkább? Lehet, hogy nincs más lehetőség, csak a karrierváltás. Olvasson utána annak a munkakörnek, amit elképzelt, keressen olyan személyt, aki mentorálni tudná a területen.

4. Foglakozzon többet a hobbijával

A hobbit gyakran háttérbe szorítják a munkával szemben, pedig elképzelhető, hogy csak azzal teljes a kép. „Az teljesen normális, ha valaki nem érez 100 százalékos elégedettséget a munkájával kapcsolatban, de talál egy hobbit, ami segíti levezetni az ott tapasztalt negatívumokat. Blake például a jógában találta meg azt a hobbit, ami átsegítette őt egy időszakon, amikor elvesztette lelkesedését.

Elege van a munkájából, nem beszél, nem alszik - Ön is a kiégéstől szenved?

Túl sokat kell dolgoznia, túl sok felelősséget raknak Önre, nem kap vállveregetést, csak lecseszést? Ne is csodálkozzon a cége, ha Ön nemsokára kiég. A burnout-szindróma visszafordítható, ám ha nem veszik idejében észre és nem kezelik, akkor katasztrofális következményei lehetnek.