Tiszavasvári és a pesti reménytelenek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
-ha
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tiszavasváriban a Jobbik két év után ismét győzött. Az eredmény hatalmas kudarc mind a Fidesznek, mind a baloldali ellenzéknek - de a választás napján a mindenben a "Fidesz-fasizmus" kiteljesedését látó értelmiségnek is sikerült levizsgáznia. Lássuk, hogyan.

Történt, hogy a hatalmas politikai tapasztalatokkal rendelkező Árok Kornél világgá repítette, hogy Tiszavasváriban rendőrök igazoltatják a választókat. Az információt le is hozta valamelyik lóhúgygyári hírharsona (tényleg ilyesmi a neve: … megyei Hír-határ), megtoldva, hogy az igazoltatások a józsefházi városrészről érkező cigányokat érintették.

Ekkor mindenki megőrült. A „mindenki” alatt a fészbuk-függő, hiszteroid pesti értelmiséget értem, amelyik elfehéredve osztotta tovább az értesülést, kibontva belőle a Fideszterror legújabb példáját. „Aggódhat a Fidesz, ha már ezt is megteszi” – posztolta a többszörösen miniszterviselt liberális nagyágyú; „állami megfélemlítés rendőri erőkkel” – toldotta meg egy folyóirat-szerkesztő; „vegzálják a cigányokat” – sipította egy sajtómunkás; „mi lesz itt 2014-ben?” – kontráztak a többiek. Azon nyomban megindult a nyüstölés, hogy írjuk meg az esetet, emeljük föl a szavunkat, ezt nem lehet annyiban hagyni.

Nyilvánvalóan nem írtuk meg, mert 1. nem sértünk kampánycsendet (bármit is gondolunk erről az intézményről), 2. ellentétben a jól értesültekkel pontosan tudtuk, mi történt.

Az önkormányzat hosszú évek óta, minden választáson buszjáratot biztosít a Tiszavasvárihoz tartozó, ám a várostól messzebb fekvő két településrész lakóinak, hogy eljuthassanak a szavazókörökig. Az erről szóló információ ott szerepel az önkormányzat honlapján, ellenőrzéséhez ki se kell mozdulni a fészbuk elől. Ezt a buszt látta Árok Kornél, és ehhez érkeztek ki a rendőrök, akik egész nap kapták a bejelentéseket a tömeges, szervezett szavazószállításról.

Helyi forrásaink azt ugyanis kivétel nélkül megerősítették, hogy a szavazatvásárlásra és mozgósításra utaló jeleket nehéz nem észrevenni: a telepeken egésznap pálinkáztattak, krumplit osztogattak, és rejtélyes gépjárművek indultak meg időről-időre a szavazóhelyiségek felé. Majd hét órakor, a szavazás befejeztével közleményt adott ki a Jobbik, durva választási csalással vádolva meg a Fidesz által nem is annyira burkoltan támogatott civil szervezet jelöltjét. Konkrétan azt írták, hogy a rivális szervezet „tömegesen szállította a szavazóurnákhoz a helyi cigányokat”, és erről videófelvételek tanúskodnak. Kellemetlen, de az eredmények alátámasztják a Jobbik állításait, legalábbis nem oszlatják el a gyanút. A párt úgy tudta megőrizni két évvel ezelőtti támogatottságát, hogy a romák által lakott részeken jelentősen visszaesett, itt mindenütt kiütéses győzelmet aratott a Fidesz közeli jelölt.

Ez se vigasztaló fejlemény, viszont, ha így van, akkor mi van a napközbeni teóriával?

Mert akkor vagy az volt, hogy az állami megfélemlítést alkalmazó rendőrök a választás befolyásolása érdekében fölléptek a Fidesz által ösztökélt választópolgárokkal szemben, ami nem túl logikus, főleg, hogy a szavazás után történt, vagy az, hogy a jobbikos "rendőrök" igyekeztek megakadályozni a Fidesz mesterkedését, akkor viszont miért állították elő az egyik ellenzéki megfigyelőt (=jobbikos szimpatizáns), aki éppen a vascsővel való hadonászás alanyi jogát gyakorolta a fideszes jelölt fiának jelenlétében?

A fölvilágosult pesti értelmiség pontosan úgy viselkedik, mint az egyszeri polgári körös aktivista néhány évvel ezelőtt, aki megbízható forrásból úgy értesült, hogy Gyurcsányék ártatlan, magyar szűzlányok vérében fürdenek, de természetesen csak az után, hogy kilőtték a szemüket, és a mozgalmárnak nem lehet szólni, hogy, „héló, nyugodj le egy kicsit, nem biztos, hogy így van”, mert már el is rohant a Kossuth térre fölgyújtani magát a kommunista rémuralom elleni tiltakozásul.

Na, most, ez a következő miatt probléma. Tiszavasvárival egy időben további két helyen rendeztek választást, ahol viszont fölényesen győzött a Fidesz, ami szintén abszurd és valószerűtlen fejlemény. Ki az, aki ezután, a két év után hajlandó Orbánékra szavazni? A választ a Békemenet, és a hasonló színvonalú események jelszavai, valamint a kormánysajtó adja meg: azok, akik nem az általuk érzékelt valóság alapján döntenek, hanem a fejükben hallható hangok sugalmazására hallgatnak. „Magyarországot el akarják foglalni, védjük meg függetlenségünket”, és mennek vonulni, illetve szavazni.

Ezzel csak a valóságot lehetne szembehelyezni, hogy kutya nem fenyegeti az ország függetlenségét leszámítva Simicska és Nyerges urakat, illetőleg az ő politikai kijáróikat. Ami úgy nehéz lesz, ha az ellenoldal is démonokkal viaskodik, és álhírek alapján hisztizik.

 

Kiegészítés:

Bajnai Gordon színrelépése mintha kitörölt volna a fejekből olyan neveket, mint Polt Péter, Szalai Annamária, Handó Tünde, Domokos László, és a most föl nem sorolt alkotmánybírók, költségvetési tanácstagok neveit. Mert ugyan mi is történne, ha az időközi választásokon fordított eredmények születnek, és az ellenzék nagy nehezen legyűri a kormányoldalt? Akkor az előrevetít egy szűk többséget a következő parlamentben (már, ha és amennyiben…), amelynek együtt kéne élnie a fent nevezettekkel, ami viszont lehetetlenség.

Az ellenzék a Fidesz által fölkínált keretek között akar megvívni a Fidesszel, hívei transzba ringatják magukat, csak a választásról, annak tétjéről, az ott alkalmazott módszerekről képesek értekezni, miközben ezeket a kereteket nem kéne elfogadniuk. Simicska Lajos pártja ugyanis nagyrészt nem titkos mesterkedéssel, hanem teljesen nyíltan, jogszabályokkal építi hatalmát. Első lépésként talán nem kéne részt venni az ezt legitimáló, valós befolyás nélküli Országgyűlés munkájában. Bárki mond bármit, ezt követően sokkal tágabb tere lehetne a keretek kialakításáról folyó diskurzusnak.

Hozzászólások