szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Nincs megszorítás, és nem is lesz. Legfeljebb nőtt az illeték, az adó meg az áfa.

Nem is tudom, mi lenne velünk, ha ez az ember, akit a természet fanyar humora Magyarország élére állított, egyszer visszanyerné méltóságát, és legalább időnként igazat mondana. Végképp összezavarodna az iránytűnk. Most könnyű tájékozódni, csak előjelet kell váltani a mondatai előtt, és kiderül, mi a szándéka. Amikor például azt közli, hogy nem lesznek megszorítások, akkor néhány ezressel biztosan megint kevesebbünk lesz.

Ezzel mindenki tisztában van, de azért szemléltessük a legfrissebb esettel:

„Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek, a kabinetnek csak akciótervei, átszervezései vannak, a terheket pedig kifejezetten a nagy cégekre és a bankokra helyezik, nem pedig az emberekre” – mondta tegnap. Mindezt akkor, amikor napok óta az összes hír arról szól, hogy a bankok teljes egészében tovább helyezik a szóban forgó terhet az emberekre. Ott van szépen összegyűjtve a bizonyíték. Ez nem talán, vagy esetleg, de azért reméljük nem, ahogy a gazdasági államtitkár hebegett a parlamentben, hanem tény, a bankok már közzé is tették az új díjszabásokat. Ami nem jelenti azt, hogy a miniszterelnök ne tartana ki a jövőben is az ellenkezője mellett.

Amikor pár napja közölte, hogy nem lesz megszorítás, akkor éppen a chipsadó nőtt és a lakáseladás utáni illeték. De ugyanígy volt a tandíj vagy a Naprendszer legmagasabb áfájának bevezetése előtt.

Mindenhez lehet alkalmazkodni, ha kiszámítható. Régen is így volt, igaz, Bokros Lajos még megszorításnak hívta a megszorítást. És ez nem az egyetlen különbség. Az ő megszorítása 5 százalékos gazdasági növekedéshez vezetett. A mostani még a vártnál is mélyebb recesszióhoz – derül ki a mai hírekből. Utóbbi persze nem lepett meg senkit, mert a miniszterelnök a tegnapi sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy „2013 a sikertörténetnek számító magyar gazdaság nemzetközi tekintélyének növekedéséről szól majd”. Na, akkor zuhanunk tovább – vonta le a következtetést tévedhetetlenül mindenki. És valóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!