szerző:
Gomperz Tamás

A gumicsontból gumibot lett. Illiberális állam ez a javából.

Miután Orbán Viktor bejelentette illiberális fordulatát, a jobbos hülyegyerekek – kormánypénzen persze – jókat röhögcséltek azon, hogy a hazai és nemzetközi liberálisok milyen szépen rávetették magukat az odadobott gumicsontra. Mert annak az illiberálisozásnak és a civil szervezetek leügynöközésének nem volt más célja mint ez, hónapokra lekötni a ballib sajtó energiáit. A főnök zseniális. Amúgy minden nagyon szép, minden nagyon jó.

A gumicsontból azóta gumibot lett. Ez a fejlemény nem lepett meg senkit, legfeljebb a kormánypénzen tartott jobbos hülyegyerekeket, mindenki más pontosan tudta, hogy a  miniszterelnök kivételesen nem a levegőbe beszélt. Illiberális állam? Azokban a karhatalom ki szokott szállni a leügynöközött civilszervezetekhez. És az csak a kezdet. A jobbos hülye gyerekek megírják, hogy ez a hétfői gestapós akció talán túlzás volt egy kicsit, egy szertelen túlkapásocska, ami azért annyira nem durva, mint amikor Juhász Péter elszív egy marihuánás cigarettát vagy „amikor a Gyurcsány-kormány pribékjei rohanták le” az UD Zrt. nevű igazán nem civil és egyáltalán nem norvég szervezetet, szóval, nyugi, a főnök zseniális, tudja ő mit csinál, amúgy minden nagyon szép, minden nagyon stb.

Ezen a ponton az a leghelyesebb, ha nem figyelünk másra, mint egyetlen emberi szempontra. Nem a miniszterelnök elborulására és fékezhetetlen szerzési vágyára gondolunk. Azt nem kell bemutatni. Ami kell neki, elveszi. Mit üzen az országnak Simicska megtámadásával? Ha még a régi, kedves harcostársam autonómiáját sem tűröm el, akkor mennyire nem tűröm el azokét, akiket még utálok is. Ezt. És mit üzen Simicskának a civileknél tartott hétfői razziával? Ha sokat szívózol, barátom, te jössz.

Az emberi szempont viszont, amiről nem lenne szabad elfeledkezni, az a következő. Amire az ilyen Orbán-félék sosincsenek tekintettel, amikor ráböknek a célpontra a haditerv szerint. Miközben ő már régen lazít a napi küzdelmek után, és a kikúrt szotyiját köpködi a kikúrt stadionjában, ahol minden négyzetméterre tízezerszer annyi lopásgyanú jut, mint amennyit vádként a politikai rendőrség a civilekkel szemben egyáltalán megfogalmaz, addig néhány valóságos ember életét szépen tönkreteszik.

Az eljárás alá vont személyek innentől kezdve kihallgatásokra és tárgyalásokra járnak, a gyerekeik helyett az ügyvédeikkel találkoznak, a szorongás beköltözik a bőrük alá, és ott is marad mostantól éveken át, ahogy várják az ítéletet, majd utána a másodikat, mert ha az első nem lesz elég szigorú, akkor az ügyész fellebbez; megőszülnek, idegileg kikészülnek, de a  stadionból ez már nem látszik. Rosszkor voltak túl jó helyen. Úgy söpörték le őket, mint a legfőbb ügyész válláról a félreköpött szotyolát.

Ich bin eine Móra Veronika.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót