szerző:
Domány András

Megengedheti-e magának egy szakszervezet, hogy fügefalevélként használja egy alapvetően munkavállaló-ellenes, érdekképviselet-ellenes kurzus?

Mikor láttunk Fidesz-kormány idején olyat, hogy egy kormánypárti potentát szakszervezeti vezető támogatásával álljon a nyilvánosság elé? Enyhén szólva nem volt jellemző, mert ez a kormányzat kezdettől a szakszervezetek ellehetetlenítésén, érdekvédelmi lehetőségeik szűkítésén dolgozik. És lám, most mégis teljes az egység a Kereszténydemokrata Néppárt és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete között: le a vasárnapi nyitva tartással! Vagy majdnem teljes, mert a KASZ a kis boltokat is bezáratná.

Attól tartok, hogy ez lesz az ürügy a milliókat felbőszítő terv megvalósítására: lám, a dolgozók képviselői támogatnak minket, márpedig mi "nem vagyunk kommunisták" (ezt hallottuk a netadó ügyében), és figyelünk a nép szavára. A kereskedelmi cégek, bevásárlóközpontok szövetségei nyilván nem a népet képviselik, hanem a jórészt külföldi gonosz extraprofit-bezsebelőket, rájuk nem kell figyelni.

Nem vitatom, hogy Sáling József, aki jó húsz éve a KASZ elnöke (32 éve főállású szakszervezeti vezető, 1998 és 2002 között MSZP-képviselő volt) meggyőződésből hirdeti a nézeteit. Sok éve teszi. Az Alkotmánybírósághoz fordult az új munka törvénykönyve ellen, amiért az megengedi a vasárnapi munkát. Október 1-én azt mondta az MTI-nek: a Magyar Szakszervezeti Szövetség által kezdeményezett bérfelzárkóztatási program célja az, hogy heti ötnapi munkából, még ha azért minimálbért is kap a dolgozó, tisztességesen meg lehessen élni.

Nem kommentálom, hogy meg lehet-e élni tisztességesen minimálbérből. De hogyan hagyhatja figyelmen kívül egy szakszervezet, hogy a kötelező vasárnapi boltbezárás tízezrek elbocsátásával járna? Tegyük fel, hogy a vészjósló előrejelzések szándékosan túloznak, de ha csak a felük igaz, az is rengeteg. Megjegyzem, a KASZ honlapján a legalapvetőbb célkitűzések között az első két helyen a foglalkoztatás biztonsága és a munkahelyek megőrzése áll, a "megélhetést biztosító bérek kiharcolása" csak a negyedik. És bár persze egy szakszervezetnek elsősorban saját tagsága érdekeit kell néznie, teljesen eltekinthet-e az általuk kiszolgált fogyasztók érdekeitől?

A KASZ érvei alapján előállhatnának hasonló követeléssel a tömegközlekedési dolgozók, a mentősök vagy éppenséggel az újságírók érdekvédői: nekik is van családjuk, nekik is járhatna a heti pihenőnap. No jó, a példa csak részben jogos, mert a vasárnapi vásárlás, plázázás nem annyira létkérdés, mint a közlekedés, a mentés vagy a folyamatos tájékoztatás. De részben azért jogos.

A legidegesítőbb ebben az egészben az, hogy a KDNP és a kereskedelmi szakszervezet meg akarja határozni, mi jó az embereknek, és ezt erőszakkal akarja érvényesíteni. Mennyivel józanabb a Liga szakszervezeti szövetség, amely a boltok kötelező bezárása helyett a vasárnapi nyitva tartás költségeinek emelését és szabályainak szigorítását javasolja a kormánynak! November 7-i közleménye szerint a tervezett intézkedés sok elbocsátással, a munkájukat megőrzők számára pedig komoly jövedelemkieséssel járna, ezért inkább emeljék fel a vasárnapi pótlékot, egy helyett két pihenőnap essen kötelezően vasárnapra, és tegyék lehetővé, hogy a dolgozók megtagadják a vasárnapi munkavégzést. Igaz, a Liga tagsága jellemzően nem a kereskedelemben dolgozik, de azért a véleménye figyelemre méltó.

A Tesco, az Auchan és társaik Magyarország legnagyobb – többnyire legális – foglalkoztatói és adófizetői közé tartoznak. Tönkretételük, kivonulásra kényszerítésük (amelyet a felügyeleti díj durva megemelése is céloz) vásárlók millióinak és alkalmazottak tízezreinek életszínvonalát ronthatja, emellett megint olyasféle durva beavatkozás az emberek magánéletébe, életformájába, amilyen a netadó lett volna. Engem azonban leginkább az foglalkoztat: megengedheti-e magának egy szakszervezet mégoly őszinte meggyőződéstől vezettetve is, hogy fügefalevélként használja egy alapvetően munkavállaló-ellenes, érdekképviselet-ellenes kurzus?

Már csak egy remény van. A KDNP 2010-ben is előállt az ötletével, de törvényjavaslatát a Fidesz a parlamentben elaltatta. Ez úgy történt, hogy az illetékes bizottságokban elakadt a törvényjavaslat, nem vitték a plenáris ülés elé. Bár akkor mind a foglalkoztatási, mind a fogyasztóvédelmi bizottságnak ellenzéki elnöke volt, a testületek napirendjét mindig a többség határozza meg. Vagyis a Fideszen múlott, hogy a kisebbik kormánypárt javaslatát érdemben meg se tárgyalták. Ez még most is bekövetkezhet, ha győz a józan ész, de a kereskedelmi szakszervezet magatartása ezt veszélyezteti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Elegánsabb lesz az új Skoda Octavia

Elegánsabb lesz az új Skoda Octavia

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért