szerző:
MTI

Két német lap, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a liberális Süddeutsche Zeitung kedden kommentárt és beszámolót közölt a veszprémi választásról. Osztrák lapok is kommentárokat jelentettek meg a Fidesz vereségéről az időközi választáson.

A FAZ Orbán kis válsága címmel közölte Reinhard Veser kommentárját, amely szerint a választás eredménye "ugyan vereség Orbán miniszterelnök pártjának, de nem az ellenzék győzelme". Miközben Orbán és pártja országszerte veszít támogatottságából, a baloldali és liberális ellenzék nem tudja alternatívaként bemutatni magát – tette hozzá. 

Hangsúlyozta: aki Orbánt szidja, annak nem szabad elfelejtenie, hogy az volt az oka a Fidesz öt évvel ezelőtti, kétharmados többséget eredményező földcsuszamlásszerű győzelmének, hogy a szocialista-liberális koalíció "különböző botrányok végtelen sorozatába keveredve saját magával foglalkozott, miközben Magyarország egyre mélyebben süllyedt a válságba".

Ezek az erők, amelyek "ellenzékben is mindenféle taktikai játszmákba merülnek, még nem szerezték vissza hitelességüket", és a Jobbik az egyetlen párt, amely profitál "Orbán kis válságából", ami "nem szép kilátás" – írta a FAZ kommentátora.

Kész Zoltán szavaz Veszprémben
©

A lap Repedések a monolitikus tömbben címmel közölte Stephan Löwenstein tudósító írását, amelyben kiemelte: a Fidesz nemcsak kétharmados többségét veszítette el, hanem "a sikeressége dicsfényének egy részét" is. Hozzátette, "meglepetés" a vereség a Fidesz "hagyományos fellegvárában", és következtében "rögtön felerősödtek" az irányvonal módosítását követelő hangok a kormánypárt táborában.

Veszprémben "szavazatokban is megmutatkozott, amit korábban hangulatkeltésnek nevezve el lehetett bagatellizálni" – írta a FAZ szerzője. Emlékeztetett rá, hogy a Fidesz a tavaly megnyert három országos választás után "több vitatott témában ellenszélbe került", és "a hagyományosan monolitikusan fellépő Fideszben repedések mutatkoztak meg", és láthatóvá vált egy "mély ellentét is" Orbán és "régi útitársa" Simicska Lajos között.

Hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, hogy Orbán milyen irányba mozdul el, és eddig az ellenállás, "a még agresszívebb harc" volt ilyen helyzetekben a "reakció mintázata", de "kérdéses", hogy éppen erre gondolnak-e mindazok, akik irányváltást sürgetnek a pártban.

Veszprém "kétszeresen fájhat" a Fidesznek

A Süddeutsche Zeitung A választó hatalmi szava címmel közölt kommentárt. A szerző, Cathrin Kahlweit felidézte Navracsics Tibor választás utáni nyilatkozatát, amely szerint a választópolgároknak mindig igazuk van. A szerző megjegyzi, hogy a vereség "kétszeresen fájhat" a Fidesznek, hiszen elveszítette kétharmados parlamenti többségét, és az eredmény megmutatta, hogy "a választót meg kell hallgatni, mielőtt igazat ad neki az ember". Hozzátette, hogy az utóbbi időben Orbán népszerűségi mutatói "mélyrepülésbe" kezdtek, ami igazolja mindazokat, akik szerint "a túl nagy hatalom önteltté tesz", a Fidesz azonban "úgy tett, mintha mi sem történt volna". A demokráciában viszont éppen "az a szép, hogy alázatra kényszerít" – áll a kommentárban.

A lap A mindenhatóság végének kezdete címmel közölte a tudósító beszámolóját, amelyben a szerző hangsúlyozta, hogy a választás több szempontból "jelképes jelentőségű" és az eredmény azokat erősíti, akik szerint "az erők egyesítésével" lehet legyőzni Orbánt. Mindenesetre a "lélektani hatás" nem lebecsülendő, hiszen megmutatkozott, hogy "a Fidesz nem mindenható", és a veszprémi választás "iskolát teremthet".

"Orbán túl van a zeniten"

A Der Standard osztrák liberális napilap Orbán Viktornak át kell gondolnia a vereséget címmel közölte Gregor Mayer írását. A lap budapesti tudósítója szerint a Fideszben válsághangulat van, Orbán pártja számára a vereség és a kétharmad elvesztése arculcsapást jelent. Úgy véli, a internetadó bevezetésének ötlete, a fiatalok tervezett drogtesztje, a Simicska és Orbán közötti vita és Putyin látogatása elijesztett sok szavazót.    

A Die Presse osztrák konzervatív napilap Orbán túl van a zeniten címmel közölt írást. A lap budapesti tudósítója, Peter Bognar a vereség okát szakértőkre hivatkozva az internetadó tervezett bevezetésében és az útdíj kiterjesztésében látja, valamint abban, hogy az elmúlt időszakban vezető Fidesz-politikusok gazdagodásáról lehetett leginkább olvasni a magyar sajtóban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést