szerző:
Tokfalvi Elek
Tetszett a cikk?

Nemcsak a demokrácia, a demagógia is szép görög hagyomány.

„A téren rongyos nép ácsorog. Ragyogó reg" – ez áll az athéni tudósításban. A beszámoló szerint egy görög demokrata polgár így panaszkodik: „Ma reggel óta járom e helyet, S szavazatomra nem akad vevő.” Különféle demagógok az állam megmentője, Miltiádész, a marathóni győző ellen hangolják a népet, például azzal az állítással, hogy megvásárolta az ellenséges nagyhatalom. Amikor búcsúzunk tőle, éppen bárd alá hajtja fejét.  A valóságban megkegyelmeztek neki. Nem sokkal később börtönben halt meg nyomorultul.

Tudjuk, a görögök adták a világnak a demokráciát, az olimpiát és a krémes joghurtot, de azt nem szokás tudni, hogy azt a demokráciát, amit a világnak adtak, a klasszikus műveltségű emberek – amíg ilyenek a megfelelő tanszékeken kívül is voltak –, mély gyanakvással szemlélték. Például Madách is Az ember tragédiájában, lásd fenn. Sőt, azok az emberek, akik a ma demokrácia néven ismert újkori rendszert kidolgozták, elrettentő példaként tekintettek rá.

Nem azért, mert ezt a rendszert ma senki sem tudja elképzelni általános választójog nélkül, az athéni pedig a szabad – és ezen túl még bizonyos kritériumoknak megfelelő – férfiak demokráciája volt. (A 18. században sem volt nagyon más a helyzet.) Hanem mert a nyers többségi elv érvényesült benne, és kétszáz–kétszázötven éve még tudták a politizáló népek, hogy a nyers többség nemcsak rendes és bölcs lehet, de gonosz hülyeségekre is hajlamos ám. Athénban például eléggé könnyedén ítéltek halálra és végeztek kis jobb sorsra érdemes embereket, Szókratésszal bezárólag.

A képviseleti elvet pedig nemcsak azért vezették be az athéni mintájú közvetlen, „tiszta” demokrácia helyett, mert még a dunántúlnyi lakosságú Egyesült Államokban sem lehetett volna emberi időn belül megszámolni a kritériumoknak megfelelő felnőtt szabad férfiak szavazatait, hanem mert akkor még tudták, hogy a démosz nem zseni, a többség is lehet buta vagy szemét, azt is egyesítheti valamilyen „szenvedély vagy érdek” (Madison) a hosszú távú közérdekkel szemben.

Ezért tilos – mondom, tilos – civilizált demokráciákban népszavazást tartani például nemzetközi gazdasági megállapodásokról, főleg ha az adókat és a juttatásokat – a költségvetési bevételeket és kiadásokat – érintik, mert hát azokról sem népszavazunk.

Mondom, civilizált, újkori demokráciában. Például nem olyanban, ahol az ellenzék vezére – miután az Alkotmánybíróság a népszavazás megtarthatósága érdekében véres verejtékkel bebizonyítja, hogy a vizitdíj nem úgy működik, mint egy adó, noha ott van a költségvetés bevételi oldalán –, röhögve közli még a népszavazás előtt, hogy igenis úgy működik. A kormánypárt pedig reflexből ellene mondja, hogy de nem, semmi esetre sem úgy működik, az Alkotmánybíróság tudja jól, a népszavazást mindenáron meg kell tartani, gyerekek, könyörgök, akasszatok föl!

Amikor tehát a Nobel-díjas Joseph Stiglitz (az ő esetében a „Nobel-díjas” olyan állandósult díszítő jelző, mint Hérának a Tehénszemű) olyanokat ír, hogy „Európa megtámadta a görög demokráciát”, csak azt árulja el, hogy lehet ugyan szuperhíres közgazdász, de egy szomszédos tudományághoz, a politikaelmélethez körülbelül annyit ért, mint tyúk a halmazelmélethez.

Stiglitz Görögország „erős demokratikus hagyományáról” beszél. Itt azt jegyezném meg, hogy Görögország újkori demokratikus hagyománya nem lényegesen erősebb, mint, mondjuk, Magyarországé, egy viharos történetű illiberális kísérlet után a nyugati szabványnak megfelelő liberális képviseleti demokrácia korszaka 1974-ben kezdődött (és most vasárnapig tartott). Más szabvány pedig nincs.

Ha viszont a Nobel-díjas az ókori hagyományra gondol, akkor meg azt kell megemlíteni, hogy a demokráciával egyidős a demagógia görög hagyománya. A neve is milyen szép, klasszikus görög. Nemcsak az a hagyomány, amivel büszkélkedni lehet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások