Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán

Csak én unom már, hogy mindig a biztonságos butaságot választják?

Trükk, amit a legvégső esetben szoktak bevetni a fideszes politikusok: annak deklarálása, hogy az illető büszkén tudatlan, egyszerűbben szólva hülye. Nem érti a kérdést, nem olvasta még a hírt, nem látott még tehenet. Leggyakrabban a még/már nem kitiltott újságírók elől menekülve szokták ezt előadni a parlamenti folyosókon – de vannak kiemelt ügyek, ahol szintén ez a mentsvár.

Emlékszünk-e például, amikor a kitiltási botrány idején az egyébként tudhatóan nem hülye Varga Mihály vette fel a csörgősipkát? Az volt a kérdés, hogy Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét valóban kitiltották-e az Egyesült Államokból – mely retorzió háttérben az adóhivatal és kormányközeli korrupt kijáróemberek milliárdos elkövetési értéket érintő, bűnös együttműködését sejtették. Varga Mihálynak joga és lehetősége is lett volna rákérdezni a NAV-elnöknél, de állítólag ezt nem tette meg. Találkozgattak, megbeszélgettek, munkálkodtak, de nem kérdezett rá.

Miért? Mert elmondása szerint volt Vida Ildikóval egy megállapodása, hogy ha bármi fontos dolog történik, majd szól neki a NAV-elnök. És mivel még nem szólt... hiába van tele ezzel a sajtó, hiába erősítik meg több helyről is, hiába lehetne egyetlen kérdéssel kideríteni... nem, mert Ildikó még nem szólt. Oké.

Legutóbb meg Lázár János adta a hülyét, hogy neki nincs ujjlenyomata, és lehet, ki tudja, lehet akár az is, esetleg, hogy a terroristákat pénzelő, gazdasági bűncselekményeket elkövető, évtizedek óta nemzetközi körözés alatt álló Pharaon „professzornak” sincs. Ki tudja, ki tudja, hát bármi lehet, csippentett a szemével, kitudhassa, ebbeamaivilágba, minden megeshetik, igazejancsikám, még egy felest! Lehet, lehet. NEM LEHET!!! Te szerencsétlen. És ezt nem én mondom, hanem Pintér Sándor. Van neki ujjlenyomata, pontosan tudja ezt a magyar kormány, ahogy azt is, hogy milyen kapcsolatban áll a miniszterelnök vejével, mit diskurálhatott Mészáros Lőrinccel, hogyan jutott be az országba, és miként falaznak neki, hogyan teszik a hülyék a magyar hatóságok.

Mert amikor elfogynak a válaszok, akkor csak ez marad. Tenni a hülyét. Előadni, hogy a fideszes politikusok nyáladzva, üveges tekintettel, bárgyú mosollyal ténferegnek a világban, és fogalmuk sincs semmiről. Ha fideszes szavazó lennék, talán még jobban zavarna ez a viselkedés. Utálnám velük hazudni, hogy hát bármi lehet, ki tudja, nem értesült az államtitkár úr. Nézd, kisfiam, ha szorgalmasan tanulsz, te is olyan buta lehetsz, mint a Lázár bácsi. Olyan tájékozatlan, mint Pócs bácsi. Rubovszky-szinten ignoráns, Seszták-szerűen szatyorban élő, Harrach-homályos, vagy épp büszkén mit sem sejtő, mint a rezsibiztos.

És most akkor egy kicsit tegyük is félre, hogy ezek az emberek melyik párt tagjai. Önmagában azt az igényt hadd írjam meg egyszer, ami, remélem, nem csak az enyém, hogy végre olyan jó lenne okos, és okosan viselkedő (!) embereket látni, amint okosan beszélnek közös ügyeinkről, az arról hozott okos döntéseikről. Jöjjön már el végre az a világ, amikor a parlamenti képviselő tudja, hogy miről fog szavazni, van véleménye erről, és ezt képes szabatos mondatokba foglalni.

Azt az időt várom, amikor igénye lesz a szóvivőknek arra, hogy képesek legyenek a kérdésekre válaszolni. Bunkó, arroganciájára büszke, újságírókat fenyegető, sőt, lefejelő, alpári levelekben lepattintó sajtósok helyett a tőlünk nyugatabbra szokásos, pengeagyú, stílusos sajtófőnöket akarok látni. Szellemi párbajt folytató elemzőt – a tévéműsorban a szimpla tényeket is tagadó, még a saját intézete által hamisított kutatásban is következetlen helyett.

Kétségbeejtően reménytelen, hogy képtelen vagyok elképzelni a mi kis belföldi világunkra legnagyobb hatással bíró embereket, amint könyvet olvasnak. Egyre nehezebben különböztetem meg őket a népszavazásra meg a ligetpusztításra kivezényelt tufáktól. Még a hírhamisításhoz, a Google képkeresőhöz is hülye propagandisták uralják a sajtót, alul-fölül zárul a rendszer, ahol a magabiztos butaság az érvényesülés záloga. És azt várják tőlünk, hogy bólogassunk, igen, az rendben van, hogy ő ilyen hülyének mutatja magát, rendben van, ha tényleg annyit se tud a világról, mint egy öttömösi gyöngytyúk.

Több fényt, a rohadt életbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!