Tetszett a cikk?

Az Orbán által hivatkozott Robert Kagan nem az autokrácia életképességét élteti, hanem éppen a politikai és vallási (iszlám) totalitárius erők térnyerésétől félti a Nyugatot. Ráadásul konkrétan őt is bírálja.

A tabuk koordináta-rendszerét szétfeszítő dilemmák jelentek meg a horizonton.” (Orbán Viktor a Magyarország Barátai Alapítvány rendezvényén)

 

Soha ennyien nem akartak még elvándorolni Magyarországról, mint most. Nahát. Ép ésszel fel nem fogható, mi lehet ennek az oka.

Mindenki látja, hogy jobban teljesítünk. Eltakarítottuk a romokat. Európa rólunk vesz példát, felszámoltuk a munkanélküliséget, fiatal szakmunkásokból álló összeszerelő-üzemet és közmunkatábort csináltunk az országból, perspektívát kínálva mindenkinek, aki kész dolgozni, és addig nyitottunk keletre, amíg egy életre megszabadultunk az orosz energiafüggőségtől. Ami pedig a jövőt illeti, sikeres autokráciát akarunk építeni, mert az még jobban teljesít.

Hazaküldjük azokat, akik még sikeresebb autokráciák elől menekülnének hozzánk vagy Nyugatra, az embercsempészek hajóit felrakjuk az eBay-re, végül a közös európai értékrend mentén, terápiás jelleggel sokat beszélünk a halálbüntetésről, ahhoz azért szuverén nemzetként csak jogunk van, nem? Érdemes lenne egyébként pár nap múlva megismételni ezt a kivándorlási felmérést, még mielőtt leül ennek a beszédnek a hatása.

A Magyarország Barátai előtt tartott ominózus nagyívű fejtegetés azért váltott ki ismét akkora visszhangot, mint előtte a kötcsei meg a tusványosi, mert viszonylag ritka az a pillanat, amikor a miniszterelnök nagyívű fejtegetés keretében erősíti meg azt, milyen ideológiai keretben akar minket elnyomni. A kormányzás napi, színes-mókás, látszólag össze nem érő, abnormális részletei hirtelen új értelmet nyernek, ha láthatóvá válik az összkép, a Nagy Terv, amelybe jó esetben mi is be vagyunk tervezve.

Centrális erőtér. Illiberális állam. És jön, jön, jön: a nyíltan felvállalt autokrácia! Azzal pedig a dilemmák a horizonton.

Arról már nem is szólva, hogy „véget ért az a korszak, ahol a nagy hal megeszi a kishalat, ezután a gyors halak uralkodnak majd, a lassúak pedig kipusztulnak” – idézett egy Schwaab nevű urat Orbán, mintha legalábbis ez a valójában Rupert Murdoch-nak tulajdonított mondás nem szerepelne tíz éve minden második internetes bölcsesség-gyűjteményben, valamint tanácsadó cégek „Vállalatirányítás könnyedén” rovatában.

Az autokrácia dicsérete, ebben Csizmadia Ervinnek kétségkívül igaza van, úgy ment át a fél médián, hogy az MTI-től a Népszabadságon át a hvg.hu videójáig nem lett megemlítve az autokratikus rezsimek „energiáiról” szóló, csak félig idézett mondat forrása, ami nem más, mint a neokonzervatív (pardon: önmeghatározása szerint „beavatkozáspárti liberális”) Robert Kagan kiváló esszéje. Abban viszont Csizmadiának egyáltalán nincs igaza, hogy a kormányfői idézés torz és hazug módja, kontextusa egyben el is utasítaná az autokráciákat:

„...miként lehetséges, hogy miközben az európai ember szinte többre értékeli a demokráciákat – mi, magyarok is így vagyunk ezzel –, mint a nem demokratikus berendezkedéseket, aközben mégis ma az utóbbiak a sikeresek? Vajon a demokrácia az előttünk álló évtizedekben, ahogyan mi azt szeretnénk, képes lesz-e biztosítani a jó politikai vezetést? (...) Idézem a Brookings Institution egyik elemzőjét: 'Ami energia a nemzetközi rendszerben van, az az autokratikus nagyhatalmaktól származik, ezek cselekednek, míg a demokráciák csak reagálnak.' A világ ma arról szól, hogy amíg Európa vitatkozik, addig a Kelet dolgozik.”

Energia, ami a nemzetközi rendszerekbe az autokrata inputból jön? Hm. Az oroszok utolsó műszaki-tudományos innovációja az volt, amikor fellőttek a világűrbe egy beteg kutyát. Kína pedig leginkább csak egy nagy összeszerelő-üzem, konformizmusra neveli a gyerekeket, cenzúrát tart fenn, a kommunista párt minden 50 főnél nagyobb cég vezetésébe odaküldi a saját emberét, és olyan életveszélyes autókat gyártanak, amiknek a design-ját korábban már láttuk valahol. Kazahsztánban az energia leginkább az olajat jelenti.

A világ Kagan esszéjében nem szól arról, hogy amíg Európa vitatkozik, addig a tempót diktáló Kelet dolgozik, arról meg pláne nem, hogy ez így rendben volna. Pont az ellenkezőjéről van szó végig, arról, hogy a nagy geopolitikai változások a nagy autokrata rezsimek (Kína, Oroszország) időleges megerősödését hozták ugyan, ám attól még a liberális demokráciák nem engedhetnek alapértékeikből. Idáig azonban már nyilván nem terjedt a Habony-művek ideje, megtalálták, amit félig idézve hallani akartak, oszt mehet a beszéd.

Orbán Viktor hazudik. A Brookings Intézet kutatója az autokraták politikai nyomásáról ír, nem kreatív, gazdasági "sikereikről". Nem az autokrácia életképességét élteti, hanem éppen a politikai és vallási (iszlám) totalitárius erők térnyerésétől félti a Nyugatot, és bírálja visszahúzódásukat. Kitekint a 20-as, 30-as évek fasiszta mozgalmainak vonzására, amit a nyugati, kapitalista országok gyengesége tett lehetővé. Megemlíti, hogy a 80-as években a liberális szabadpiaci és szabadkereskedelmi modell jobban teljesített a stagnáló szovjet blokkénál, ami aztán jól össze is roppant. Végül oda konkludál, hogy leginkább Amerika felelőssége a demokrácia értékeinek erősítése, "semmi szükségszerű nincs a demokráciában", tenni kell érte.

Előtte azonban van néhány mondat, ami valamiért teljesen kimaradt Orbán Viktor demokrácia-értékelő beszédéből:

"... még olyan régiókban is, ahol erősek a demokráciák, a tekintélyelvű vezetők képes voltak határozottan fellépni, míg demokratikus szomszédaik tétlenül állnak. Így Magyarország vezetői egy közömbös Európa szívében hirdetik az illiberalizmus iránti szeretetüket, elnyomják a sajtót és a politikai szabadságjogokat, míg az Európai Unió, ami állítólag egy kizárólag demokráciáknak fenntartott klub, elfordul."

Lehet azt mondani, hogy miniszterelnökünk valójában a liberális demokráciáért aggódik, nem pedig ellene, de sajnos ott van az az apró tény, hogy öt éve látványosan ellene aggódik, sokat tesz is ellene, és ez bizony Amerikáig ellátszik. Látszik a választási rendszer átírása, az Alkotmánybíróság és a magánnyugdíjak einstandja, a média kontrollja, az iskolarendszer állami lenyomása, a vasárnapi zárva tartás, a sok különadó, a föld- és trafikklientúra létrehozása, tovább is van, nem mondom még.

Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit csinálok – közölte 2006-ban Orbán amerikai diplomatákkal, akik megfogadták a tanácsát, és azóta is figyelik. Minket, többieket viszont azzal tisztel meg, hogy a két dolog egyre jobban közelít egymáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel