Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"865d158e-595b-4046-a51f-52c9fec54ed6","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A KDNP-s politikust több nyugdíjasszervezet is felkereste az önkiszolgáló pénztárgépek problémájával.","shortLead":"A KDNP-s politikust több nyugdíjasszervezet is felkereste az önkiszolgáló pénztárgépek problémájával.","id":"20250524_simicsko-istvan-torvenymodositas-hagyomanyos-penztar-penztaros","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/865d158e-595b-4046-a51f-52c9fec54ed6.jpg","index":0,"item":"6e4ead95-cd2e-4fba-b23a-f1989ad7da7a","keywords":null,"link":"/kkv/20250524_simicsko-istvan-torvenymodositas-hagyomanyos-penztar-penztaros","timestamp":"2025. május. 24. 15:14","title":"Simicskó István törvénymódosítást javasol, hogy ne tűnjenek el a pénztárosok a boltokból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a777f79-269a-4095-93eb-0c3f8a641d4c","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Szombaton már 51,6 fokot mértek Abu-Dzabiban.","shortLead":"Szombaton már 51,6 fokot mértek Abu-Dzabiban.","id":"20250524_egyesult-arab-emirsegek-melegrekord-hoseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a777f79-269a-4095-93eb-0c3f8a641d4c.jpg","index":0,"item":"02b2720c-2f3d-477e-91bb-e6181d9bcfda","keywords":null,"link":"/vilag/20250524_egyesult-arab-emirsegek-melegrekord-hoseg","timestamp":"2025. május. 24. 20:43","title":"Akkora a hőség az Emírségekben, hogy két nap alatt kétszer dőlt meg a 50 fok fölötti havi rekord","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bf0129e1-efd5-46ae-87d0-7d34b973e225","c_author":"Ballai Vince","category":"gazdasag","description":"Nem jól mutatja a GDP az emberiség fejlődését, mert nem számol egy nagyon fontos összetevővel, amit nem kezelhetünk korlátlanul kiaknázható erőforrásként. Pedig már akkorák az igényeink, és olyan ütemben használjuk ki a természetet, hogy az egyre inkább a kárára válik. Mintha minden halat kihalászna a tóból a helyi halgazdaság. Partha Dasgupta közgazdász, a Cambridge-i Egyetem professzora a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen igyekezett közgazdász-nyelvre lefordítani az ökológiai válságot, ami egyben a végletekig kifacsart természeti tőke válsága.","shortLead":"Nem jól mutatja a GDP az emberiség fejlődését, mert nem számol egy nagyon fontos összetevővel, amit nem kezelhetünk...","id":"20250525_partha-dasgupta-kozgazdasz-professzor-eloadas-interju-gdp-termeszeti-toke-bioszfera-fenntarthatosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bf0129e1-efd5-46ae-87d0-7d34b973e225.jpg","index":0,"item":"9599a080-4c61-492a-b029-6aa6b774a3fa","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250525_partha-dasgupta-kozgazdasz-professzor-eloadas-interju-gdp-termeszeti-toke-bioszfera-fenntarthatosag","timestamp":"2025. május. 25. 12:35","title":"Ki kellene törnünk a GDP mágikus köréből, de túlságosan is rabjai vagyunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0c532d94-8df1-4a68-87e2-9e8e3f951811","c_author":"Mátraházi Zsuzsa","category":"360","description":"A panorámavetítésekkel, retrospektív válogatásokkal és workshopokkal is gazdagított programok mind ingyenesen látogathatók május 27-től június 1-ig.","shortLead":"A panorámavetítésekkel, retrospektív válogatásokkal és workshopokkal is gazdagított programok mind ingyenesen...","id":"20250524_hvg-Kecskemeti-Animacios-Filmfesztival","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0c532d94-8df1-4a68-87e2-9e8e3f951811.jpg","index":0,"item":"6b95efaf-0340-4553-bb32-820ac619ed9e","keywords":null,"link":"/360/20250524_hvg-Kecskemeti-Animacios-Filmfesztival","timestamp":"2025. május. 24. 15:45","title":"Nagy nemzetközi seregszemléken debütált és díjazott filmek egész sorát lehet látni Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5b843fff-0da8-43f1-9b7c-f46e628abca2","c_author":"Péter Tamás","category":"360","description":"A NER immár nemcsak uralkodni akar, hanem hinni is szeretne abban, amit állít, máskülönben egyre inkább megkérdőjeleződne saját identitása is. Ha a rendszer döntéshozói biztonsági fenyegetésként tekintenek az ellenzéki szereplőkre, a kormánykritikus sajtóra, az EU-ra vagy a civil társadalomra, akkor minden eszközt legitimnek érezhetnek velük szemben – akár a jogállamiság keretein kívül is. ","shortLead":"A NER immár nemcsak uralkodni akar, hanem hinni is szeretne abban, amit állít, máskülönben egyre inkább...","id":"20250524_uldozesi-mania-ner-titkosszolgalatok-atlathatosagi-torveny-ellensegkep","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b843fff-0da8-43f1-9b7c-f46e628abca2.jpg","index":0,"item":"1d68e320-998e-435d-a611-e1fa8737182e","keywords":null,"link":"/360/20250524_uldozesi-mania-ner-titkosszolgalatok-atlathatosagi-torveny-ellensegkep","timestamp":"2025. május. 24. 07:51","title":"Üldözési mánia a NER-ben: titkosszolgálati logikával gyártják az új ellenségképeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"30e090b7-a67b-4e8d-ac5f-664496ae6316","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Lehetséges magyarázatok vannak rá, de széles körben elfogadott tudományos bizonyíték még nem támasztja alá, mi okozhatja, hogy Kínában kilőtt a demenciás esetek száma – messze túlszárnyalva a globális adatokat is.","shortLead":"Lehetséges magyarázatok vannak rá, de széles körben elfogadott tudományos bizonyíték még nem támasztja alá, mi...","id":"20250524_kina-demencia-betegseg-szama-okok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/30e090b7-a67b-4e8d-ac5f-664496ae6316.jpg","index":0,"item":"33b82de4-a813-493b-8eb0-3d0d8ae3a953","keywords":null,"link":"/tudomany/20250524_kina-demencia-betegseg-szama-okok","timestamp":"2025. május. 24. 10:03","title":"Senki nem érti, miért: van, ahol 30 év alatt négyszeresére nőtt a demenciások száma","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dd52e418-7941-4c4a-9dd9-e2593943cd96","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Később, leszállás után rendőrök fogadták az énekesnőt ","shortLead":"Később, leszállás után rendőrök fogadták az énekesnőt ","id":"20250525_Britney-Spears-repulo-cigaretta-rendorseg-los-angeles-enekesno","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dd52e418-7941-4c4a-9dd9-e2593943cd96.jpg","index":0,"item":"d15ae4c7-b832-46b8-9200-174a6ffaf33d","keywords":null,"link":"/kultura/20250525_Britney-Spears-repulo-cigaretta-rendorseg-los-angeles-enekesno","timestamp":"2025. május. 25. 09:51","title":"Britney Spears rágyújtott egy repülőn, de a légiutaskísérők hamar közbeléptek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3c5c8d6a-a715-4b96-a865-d4588040c30d","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"A képzőművészet világát sem kíméli az age-izmus, az életkoralapú diszkrimináció. A Szépművészeti Múzeum Rövidülő jövő című, új kiállítása a 89 éves Perneczky Géza és más alkotók időskori munkáin keresztül mutat rá az előítéletek igazságtalanságára.","shortLead":"A képzőművészet világát sem kíméli az age-izmus, az életkoralapú diszkrimináció. A Szépművészeti Múzeum Rövidülő jövő...","id":"20250524_hvg-haladnak-korral-szepmuveszeti-tarlat-oregkori-muveszet-ageizmus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c5c8d6a-a715-4b96-a865-d4588040c30d.jpg","index":0,"item":"7903407f-629e-4e57-8e58-10d519dc8bb6","keywords":null,"link":"/360/20250524_hvg-haladnak-korral-szepmuveszeti-tarlat-oregkori-muveszet-ageizmus","timestamp":"2025. május. 24. 17:30","title":"Haladnak a korral: egy kiállítás bizonyítja, az idős művész nem vén művész","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Tel-Aviv egyik legdivatosabb vendéglőjét, a Nana éttermet magyar konyhafőnök, Siklósi Péter vezeti. A népszerű izraeli séfet karrierjéről, a helyiek szokásairól, a tel-avivi kulináriáról faggatta tudósítónk.
hvg.hu: Hol tanulta a szakácsmesterséget, s hogyan került Izraelbe?
Siklósi Péter: Zalaegerszegi vagyok, ott jártam gimnáziumba, majd Pesten a Dózsa György úton végeztem el a szakácsiskolát. Utána kijöttem Izraelbe, eleinte csak körülnézni, megismerni az országot, de fél év után elhatároztam, hogy itt telepedek le. 1992-ben első évemet egy kibuc konyháján töltöttem, a végén már esküvőkre is főztem a helyi séffel. Héberül tanultam és eleinte nagyon tetszett az ottani életforma. Minden ingyen volt, teljes ellátást kaptunk, a kirándulásokat a kibuc fizette, a helyi boltban ingyen vásárolhattunk. Úgy éreztem, hogy az emberek vadidegenként is azonnal befogadnak. Mindenki mindenkit ismert, rendkívül barátságos környezet volt. Sajnos, néhány évvel később elkezdődött a kibucok privatizálása, mára eltűnt ez a világ.
hvg.hu: De még előtte eljött, milyen meggondolásból?
S.P.: Minden előnye ellenére a kibuc alapelve azt volt, hogy valamennyi tag egyenlő, és a javakból is egyenlően részesedhet. Rá kellett jönnöm, hogy ez nem igazán motiválja az embereket. Ráadásul meg akartam tanulni rendesen a főzés tudományát, és beiratkoztam egy konyhaművészeti iskolába, amit Aradon a Holt tengernél épülő szállodák ellátására hoztak létre. Utána egy évig Tel-Aviv legjobbnak tartott szállodájában, a Dan Panorámában szakácskodtam. Onnan áthívtak a Ramadába, ahol én vittem a tejes éttermet. Nem sokkal később behívtak egy évre katonának, ezzel véget is ért szállodai karrierem. Igaz, a szállodák nem fizetnek túl jól, de jók a szociális juttatásaik.
hvg.hu: Ma viszont sztárszakács, konyhavezető séf a Nana étteremben…
S.P: Nagyon fontos a munkahelycsere, eddig legtovább 3 évig voltam egy helyen. A katonaság után egy étteremben beosztott szakács voltam. Ezután visszamentem Magyarországra, mivel a volt barátnőm Pesten tanult. Egy ideig egy pesti olasz étteremben dolgoztam. Majd újra visszatértem Izraelbe, ahol már séfként dolgoztam különböző vendéglátóhelyeken. Egy éve vezetem a Nana konyháját.
hvg.hu: Hogyan fogalmazná meg kulináris „ars poeticáját”?
S.P: A fúziós konyha híve vagyok:összehozni egymással a különböző ízeket, kultúrákat. Például a marokkói zsidók szigárjait, olajban kisütött rétestésztaszerű rúdjait a hagyományos darált marhahús helyett pisztáciával és kecskesajttal töltöm. Tésztákat készítek csirkecombbal és kókusszal, s ezeknek nagy sikere van.
hvg.hu: Hogy müködik a Nana?
S.P.: Ma például 194 előre megrendelt vacsorám van, pedig elég drágák vagyunk, fejenként olyan 250 sékelből (mintegy 10 ezer forintból) lehet megvacsorázni. Hat szakáccsal dolgozom műszakonként. Hétvégén egy-egy este kiadunk 300 vacsorát, ami legalább két fogás. Az izraeliek nyitottak, mindent kipróbálnak, és jó néven veszik, ha sok étel van a tányéron.
Alapvetően francia-olasz nemzetközi konyhát viszek, talán a zatar fűszerkeverék, a kebab szerepeltetése jelenti az izraeli hatást. De főzünk japán, belga specialitásokat is. Mielőtt bevezetek egy új fogást, kikísérletezem napi különlegességként, ha sokan viszik és ízlik, akkor állandósítom. Nagyon megy például a kacsamell szőlőszósszal, fettucinivel, répával, szezámmaggal és gombakörettel. Odafigyelek, hogy minden fogásunk egyedi legyen. Mindehhez teljesen szabad kezet kaptam, a tulajt csak a számlák érdeklik. De nem panaszkodik, különben nem lennék itt. Mióta megjelent a Vouge magazinban, hogy mi vagyunk Tel-Aviv négy legjobb vendéglőjének egyike, rengeteg turista keres fel bennünket. Sokan csak beesnek ide, mert a régi városrészében sétálgatnak, illetve megállnak egy-egy fotóra.
hvg.hu: Rendeztek Magyar Napokat is. Mekkora sikerrel? .
S.P.: Eleinte nem nagyon ment, mert nem eredeti magyar étkeket főztem, hanem paprikás csirkét, ahogy én gondoltam. meg halászlét, ahogy én megálmodtam a fúzió szellemében. Azt hittük, hogy izraeli fiatalok jönnek majd, akik otthonról ismerik a magyar kosztot. De nem ők jöttek, hanem a szüleik. Ők viszont panaszkodtak, hogy ezeket nem így csinálják, és kár eltérni a családi hagyományoktól Például az aranygaluskát borsodóval csináltam, de ha valaki otthon vaníliasodóval szokta meg, akkor az én verzióm neki nem volt jó. Aztán a hortobágyi palacsintát nem csirkével, hanem marhával csináltam és gomba nélkül, ami szintén nem tetszett. Tanultam a tapasztalatokból, hagyományosan kezdtem főzni a magyaros ételeket, s ennek aztán nagy sikere lett. A sütemények közül a zserbó ma is az étlapon van, bár kétségtelen, hogy az izraeliek nem annyira az ilyen jellegű, mint inkább a franciásabb, könnyebb desszerteket szeretik.