NYTimes: Ha így folytatódik, az USA Magyarország sorsára jut!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha ez így megy tovább, az élénkítő programok és a bankmentő csomagok miatt Amerika államadóssága a GDP arányában a 2008. szeptemberi 41 százalékról 2011-re 70 százalékra szökhet fel, és ezzel eléri Magyarország adósságának tavaly decemberi arányát – figyelmeztet a New York Times (NYT).

A befolyásos New York-i lap Magyarország szomorú sorsára emlékezteti olvasóit: a magyarok külföldi adóssága a könnyelmű állami költekezés és a korábbi rendszerből megmaradt pazarlások miatt az égbe szökött. Még az is elképzelhető - folytatódik a cikk -, hogy az amerikai kincstárjegyek minőségromlása megközelíti a magyar államkötvényekét, holott az utóbbiak már a minősítési rangsor legalján vannak. Ez még nem katasztrófa ugyan, de azt jelenti, hogy már az amerikai kincstárjegyek sem számítanak biztos befektetésnek.

Az USA költségvetési hivatala szerint 2011 után javulni fog a GDP/adósság arány, mivel beindul a növekedés, 2011 és 2014 között eléri az évi 4 százalékot, miközben a kiadások szinten tartásával sikerül a költségvetési deficitet is lenyomni. A kamatok alacsonyak maradnak – jósolja a hivatal. A lap szakértői azonban kétségüknek adnak hangot: egyáltalán nem biztos, hogy a növekedés ilyen lendületes lesz, hogy a kamatok alacsonyak maradnak, vagy hogy a költségvetési kiadásokat valóban sikerül kordában tartani.

Az NYT végül idézi Gyurcsány őszödi beszédéből a költségvetési politikára tett kijelentését: "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk". Lehet, hogy 2012-ben az amerikai politikai döntéshozók visszhangozni fogják ezeket a szavakat – jegyzi meg baljóslatúan az amerikai napilap.
Hozzászólások