Seres László
Seres László

Meglátjuk, mire megy most Obama a gazdasággal. A republikánus pártnak azonban alapvetően meg kell újulnia.

Amerikának ezúttal nem kellett a "Change", elszállt a "Hope", az elmúlt négy évet tekintve pedig már nem is nagyon tudnánk mire vonatkoztatni a "Yes We Can!"-t. A győztes újraválasztása (idei szlogen: a munkásmozgalmi "Forward") minden volt, csak történelmi nem: Romney korrekt gratulációjának minden nemzetegyesítő gesztusa dacára Obama egy mélyen megosztott országot lesz kénytelen vezetni. Az eddigi, izgalommal nyomon követett kisebb csatatérállamok helyét mostantól a Washingtonból irányított egyetlen nagy csatatérállam veszi át.

Ja de, egy szempontból mégiscsak történelmi a győzelem: ahogy a washingtoni The Examiner megjegyezte, Franklin D. Roosevelt óta nem választottak újra elnököt ekkora munkanélküliség mellett.

"Mi egy nagy amerikai család vagyunk" - jelentette ki most a győztes, miután az elmúlt években külpolitikája elijesztette saját béketáborát, gazdasági inkompetenciája és szocialisztikus hajlamai pedig előhozták a teadélutánosokat, akik aztán átformálták és megerősítették a Republikánus pártot. A most valóban "Change"-t jelentő Romney az elmúlt hónapokban fokozottan megszorította a Fehér Ház lakóját, aki ugyan a békés, nem pártoskodó, nemzeti együttműködő giccs-imázsnak köszönheti karrierjét, valójában izomból nyomta keresztül erősen költségnövelő egészségbiztosítási mániáját. Egy olyan időszakban, amikor a kiadásokat, a hiányt inkább visszafogni, az eladósodást valahogy kezelni kellene, és akkor még nagyon-nagyon mérsékeltek voltunk.

Nehéz az eszmék erejéről, politikai elvekről beszélni, ha szinte az összes elemző a választói csoportok szociális hátterét elemzi: kié voltak a nők, ki hozta a feketéket, a spanyolokat, a zsidókat, hová álltak a fehér, középosztálybeli, Chevrolet Malibu-t vezető hímnemű adótanácsadók? Egyelőre, úgy tűnik, Obama győzelmének kulcsa az volt, hogy mögé álltak a spanyolajkúak, a kisebbségek, a nők, a 18-29 év közti fiatalok (valószínűleg nem véletlenül kampányoltak a demokraták főleg az őket érintő témákkal), miközben minden felmérés azt mutatta ki, hogy it's the economy, stupid.

(Egyben itt kérdezném meg a baloldali véleményformálóktól: hogyan látják, mikor jött el az ideje annak, hogy végre elfelejtsék az elnök bőrszínének állandó felemlegetését? Csak kérdezem, no offense.

A demokraták örülhetnek annak, hogy bővültek a szenátusban, és nem örülhetnek annak, hogy a képviselőház viszont maradt republikánus kézben, de hát majd ki is derül szépen, hány héten át tart a "mi egy nagy család vagyunk" ígéret. Nem teljesen világos, hogy egy eszmék iránt, khm, el nem kötelezett elnök milyen üzlet- és növekedésbarát gazdaságpolitikával fogja kihúzni nemzetét a bajból, de intő jel lehet, hogy a piac legelső reakciója a beintés volt: a tőzsde kicsit esett, a dollár kicsit gyengült. Büdzséhiány ügyben a sokat idézett londoni elemzők előtte Romney-ban reménykedtek.

Az elkövetkező négy év a jelek szerint kemény választások elé állítja a republikánusokat, akiknek a megerősödése most csak Obama megszorítására volt elég, a győzelemhez még nem. Készek lesznek-e a következő években eszméik feladása nélkül nyitni új társadalmi csoportok felé, képesek lesznek-e pl. jobban odafigyelni pl. az autóipari államokra, Michigan-re és Ohióra, és főleg: hajlandók lesznek-e a jövő reménységének, a koncepciózus kapitalizmuspárti Paul Ryan-nek, Romney főnyereményének átadni a pártot?

Amerika szabadságpárti barátai jól teszik, ha rendszeres időközönként figyelik a volt alelnök-jelölt mozgását. Paul Ryan ugyanis át fogja formálni a republikánus pártot, ahogyan eddig ismertük. És ezzel Amerikát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk