Sosem lesz a NATO ellenőrzése alatt a csehországi radarállomás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Soha nem lesz a NATO teljes ellenőrzése alatt a Csehországba tervezett amerikai radarállomás, mert Washington megtartja magának a végső szó jogát a döntéshozatalban - jelentette ki Jirí Sedivy volt cseh védelmi miniszter.

Sedivy, aki szeptembertől kezdve a NATO-főtitkár helyettese lesz kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak sikerül összeegyeztetnie légvédelmi terveit. AZ atomfegyverek bevetésének kérdésében is két országé jelenleg a végső szó a NATO-n belül: az Egyesült Államoké és Nagy Britanniáé. "Úgy vélem, ez fog érvényesülni a rakétavédelem esetén is" - mondta Sedivy, aki jövőbeni tisztségében közvetlenül is felelős lesz a témáért.

Az amerikai radarállomás ügye jelenleg megosztja a cseh politikusokat. A szociáldemokrata és a kommunista ellenzék elutasítja az amerikai radar befogadását, s a jobbközép kormányoldal is megosztott ebben a kérdésben. A Zöldek Pártjának képviselői azt hangoztatják, hogy csak úgy tudják elfogadni az amerikai radarállomást cseh területen, ha a NATO is ellenőrizni fogja, illetve ha a létesítmény része lesz a NATO védelmi rendszerének.

"Ha a projekt (radarállomás) végül is megvalósul, sosem lesz a NATO ellenőrzése alatt. Az Egyesült Államok megtartja magának a végső szó jogát" - szögezte le a Sedivy.

Washington januárban fordult a csehekhez, hogy engedélyezzék egy amerikai radarállomás létrehozását Csehországban. A radarállomás az amerikai rakétavédelmi pajzs része lenne. A hivatalos cseh-amerikai tárgyalások májusban kezdődtek, s várhatóan az év végéig eltartanak. Vlasta Parkanová védelmi miniszter szerint csak a jövő év elején várható végső döntés az ügyben.

Az ellenzék népszavazást követel a radarállomásról, míg a kormányzat szerint a parlamentnek kellene meghoznia a döntést. A radarellenes petíciót eddig több mint 130 ezer ember írta alá. A kiszemelt helyszín - a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Mísov település - környékén már több falu lakossága elutasította a radart helyi népszavazáson.