Mohácsi Viktória bocsánatkérésre szólítja fel Berlusconit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt olasz kormányfő zéró toleranciát hirdetett, amelyben a romákat az illegális bevándorlókkal és a bűnözőkkel együtt emlegette.

Mohácsi Viktória
© Marton Szilvia
A képviselőnő és a civil szervezetek azonnali, nyilvános bocsánatkérésre szólították fel az olasz jobboldali politikust, volt kormányfőt. Mohácsi Viktória közleményben az áll, hogy Berlusconi az esetleges száznapos kormányprogramjával kapcsolatos telefoninterjújában tette a fenti kijelentést. Mohácsi asszisztense közölte, hogy az interjút a TG 4 olasz tévéállomásnak adta Berlusconi a hét végén. "Alulírottak, mint e nyilatkozat támogatói hisszük, hogy egy európai uniós tagállam volt miniszterelnökének a szájából elhangzott szavak nem csak elfogadhatatlanok, de szégyenteljesek is. Felhívjuk minden közszereplő figyelmét, hogy határolódjanak el - különösen egy választási kampányban - mindennemű kijelentéstől, amely a romákkal szembeni gyűlöletet gerjeszt, amely megbélyegez egy embercsoportot a hovatartozása miatt" - áll a tiltakozó közleményben. 

A dokumentummal azonosuló szervezetek emlékeztetik Berlusconit arra, hogy a romák olyan közösségnek a tagjai, akik körülbelül 10 millióan élnek az Európai Unió határain belül, akik részesei az európai társadalomnak évszázadok óta, akik egy élő, európai kisebbségi csoportot alkotnak. Hangsúlyozzák, hogy a bűnözésnek nincs köze az etnikai hovatartozáshoz. 

Mohácsi mellett 19 olaszországi, 12 magyarországi, kilenc macedóniai, négy romániai, három törökországi, két moldovai, két bulgáriai, két franciaországi, egy belgiumi és egy izraeli roma szerveződés csatlakozott a tiltakozó nyilatkozathoz.