Sarkozy bojkottálná a pekingi olimpiát, Bush ott lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. George Bush szerint az olimpia elsősorban sportesemény és nem politikai rendezvény. A németek sem támogatják a bojkottot.

Nicolas Sarkozy, akit a délnyugat-franciaországi Tarbes-ban tett látogatása során újságírók kérdeztek a tibeti események kapcsán egy lehetséges bojkottról, úgy nyilatkozott, hogy "minden lehetőséget nyitva hagy", egyúttal a kínai vezetők felelősségérzetére apellált.

Ugyanakkor nem mondta meg, hogy a nyitóünnepség bojkottjára gondol-e vagy pedig az egész játékokéra. "Azt akarom, hogy kezdődjön párbeszéd és válaszomat a kínai hatóságok válaszához mérem. Úgy gondolom, hogy így kell reagálni, ha eredményt akarunk elérni" - tette hozzá a francia államfő.

Bush ott lesz
 
George W. Bush amerikai elnök a tibeti helyzet és Nicolas Sarkozy francia államfő kilátásba helyezett bojkottja ellenére változatlanul arra készül, hogy jelen lesz a pekingi nyári olimpián - közölte kedden a washingtoni Fehér Ház.
 
Arra az újságírói kérdésre, tervezi-e Bush, hogy nem utazik el Pekingbe, szóvivője úgy válaszolt: "legutóbb, amikor erről érdeklődtem az elnöknél, azt mondta, hogy nem". 

Az olimpia elsősorban sportesemény és nem politikai rendezvény. "Továbbra is az a véleményünk: az olimpiai játékok célja, hogy a válogatott sportolók a világ minden tájáról összegyűlhessenek és megmutathassák tehetségüket" - jelentette ki Dana Perino. Szerinte a bojkott szóba sem került. Megismételte: a szervező országok számára az olimpia alkalmat nyújt arra, hogy "a legjobb színben tüntessék fel magukat és ugyanez vonatkozik Kínára is". 

A németek is ellenzik a bojkottot
 
Nem támogatja a nyári olimpia bojkottját a német külügyminiszter, aki egyben arra kérte a kínai kormányt, hogy a nyilvánosság előtt számoljon be a Tibetben történt erőszakos cselekményekről. Frank-Walter Steinmeier kedden felhívta telefonon kínai kollégáját, Jang Csie-csét (Yang Jiechi), és az ügy lehető legátláthatóbb kezelését kérte az utóbbi hetek tibeti eseményeit illetően. Steinmeier reményét fejezte ki, hogy nem lesz több erőszakos esemény, visszatér a nyugalom és a béke Tibetbe. 

A német miniszter szorgalmazta, hogy Peking kezdjen párbeszédet a dalai lámával a helyzet megoldásának érdekében. Ugyanakkor megerősítette, hogy a történtek ellenére sem találná a konfliktusra adott megfelelő válasznak a pekingi nyári olimpia bojkottálását. 
 
A német kormány azt szeretné, hogy a dalai láma és a kínai hatóságok tárgyaljanak közvetlenül a tibeti válság rendezéséről. "A tibetiek meg akarják őrizni kultúrájukat, Kína pedig a stabilitás és a területi integritás megóvásában érdekelt. A szövetségi kormány nem lát más alternatívát, mint a közvetlen párbeszédet a két fél között" - mondta Thomas Steg német kormányszóvivő kedden délelőtt. 
 
A kínai diplomácia vezetője megerősítette, hogy külföldi újságírókat hívtak meg Tibetbe. Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő már korábban bejelentette, hogy tucatnyi külföldi újságíró utazik szerdán Lhászába, felkereshetik a zavargások által érintett helyeket, és interjúkat készíthetnek az erőszakcselekmények sérültjeivel.