Megnyílt a damaszkuszi csonka arab csúcs

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megnyílt szombaton Damaszkuszban az Arab Liga csonka csúcstalálkozója: a szervezet 22 tagállamából csupán 11-en képviseltették magukat.

A távolmaradók, köztük Abdalláh szaúdi király, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai uralkodó a libanoni válságban játszott szíriai szereppel szembeni nemtetszésüket fejezték ki így. Nem vesz részt a csúcson Libanon sem, az országnak tavaly november óta nincs államfője. Mindez azt jelenti, hogy a csúcs aligha segíthet megoldani a libanoni politikai válságot. A bejrúti kormány és szövetségesei állítása szerint Damaszkusz akadályozza az új elnök megválasztását, míg Szíria szerint a válságért az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei a felelősek. Helyszíni elemzők szerint a csúcs határozattervezetei nem tartalmaznak alapvető újdonságokat az izraeli-palesztin konfliktussal és az iraki problémával kapcsolatban sem.

A házigazda Bassár el-Aszad szíriai elnök felszólította az arab országokat, hogy törjék meg a Gázai övezet izraeli blokádját, amely január óta tart a térségből izraeli területekre irányuló palesztin rakétatámadások miatt. Aszad hangsúlyozta: Izrael számára a béke az egyetlen út, amely a térség biztonságához vezet, a béke pedig csak úgy valósulhat meg, ha Izrael kivonul a megszállt arab területekről és az arabok visszakapják jogaikat. Figyelmeztetett: az arab országok új megoldásokat kereshetnek a 2002-es béketervvel szemben, ha azt a zsidó állam továbbra sem fogadja el. Libanonnal kapcsolatban az államfő leszögezte: Damaszkusz fontosnak tartja az ország stabilitását, szuverenitását és függetlenségét, egyúttal cáfolta, hogy köze lenne a libanoni politikai patthelyzethez. „A rendezés kulcsa a libanoniak kezében van” – állította Aszad.


Amr Musza, az Arab Liga főtitkára azt javasolta, hogy a szervezet külügyminiszterei találkozzanak az év közepén, hogy értékeljék az izraeli-arab békefolyamatot. „Tudnunk kell, hogy milyen irányba tartunk. Ha lesz előrehaladás, üdvözölni fogjuk. Ha nem, akkor az araboknak fájdalmas döntéseket kell hozniuk” – mondta az egyiptomi politikus, aki emlékeztetett arra, hogy az arab országok e téren még semmit sem értek el.

Közben Bejrútban több száz Szíria-ellenes diák tüntetett Bassár el-Aszad elnök ellen a 2005. februárjában meggyilkolt Rafík Haríri volt libanoni kormányfő mauzóleuma közelében. A merényletért Damaszkuszt tették felelőssé. A diákok előbb megtaposták, majd széttépték a szíriai elnök két nagyméretű fotóját, amelyekre a „gyilkos”, és „közel a bíróság” szövegeket írták. Ez utóbbi arra az ENSZ égisze alatt létrehozott nemzetközi törvényszékre célzott, amelynek feladata a Haríri-gyilkosság vádlottjai felett ítélkezni.