Deklarálták a roma nyelv szlovákiai egyenjogúsítását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A roma nyelv egyenjogúsítását és szabványosítását deklaráló nyilatkozatot írtak alá vasárnap Pozsonyban a Szlovákiában élő roma közösségek és a roma értelmiség képviselői.

A dokumentumban leszögezik: a roma nyelv a szlovákiai roma közösségek anyanyelvi fejlődésének, műveltségük és kulturális örökségük megőrzésének eszköze, egyszersmind közérdek is.

A szlovák kormány kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettese, Dusan Caplovic roma kérdésekben illetékes tanácsadója, Erika Adamová tájékoztatása szerint Szlovákiában 1971-ben rögzítették a roma nyelv helyesírásának szabályait, s ezzel kezdetét vette a nyelv szabályainak egyezményesítését célzó folyamat, melynek célja, hogy a mindennapok nyelvi gyakorlatában ennek megfelelően honosítsák meg a romák beszélt és írott nyelvét.

Adamová szerint a roma nyelv szlovákiai fennmaradása e közel negyven évvel ezelőtti lépés nyomán elkezdődött folyamatnak köszönhető. Adamová nem számszerűsítette, hogy jelenleg hány szlovákiai iskolában folyik roma nyelvű oktatás. A SITA hírügynökségnek nyilatkozva mindössze annyit mondott, hogy "például némelyik alap-és középiskolán", így Kassán és Körmöcbányán (Kremnica) folyik roma nyelvű oktatás, s hogy "az érdeklődés egyelőre elégséges". Hozzátette azonban, hogy máig kevés a roma nyelv tanítására alkalmas oktató és nyelvész, ezért azt szorgalmazzák, hogy Szlovákiában a jövőben roma nyelvből is lehessen államvizsgázni.

A roma nyelv szabványosítását célzó törekvések még az egykori Csehszlovákiába, az 1950-es évek elejére nyúlnak vissza, amikor "ma már elképzelhetetlen körülmények között egy maroknyi roma megtette az első lépéseket" - mondta a roma nyelvterület szakértője, Eva Davidová, aki sajnálatosnak tartja, hogy a mai roma fiatalok nem szívesen vallják saját nemzetiségüket.

Dusan Caplovic, az aláírási ünnepség szónoka szerint a nyilatkozat a szlovákiai romák "sokoldalú fejlődése előtt nyitja meg az utat, mert a roma nyelvet a jövőben anyanyelvükként tanulhatják az iskolákon. Ezzel együtt az is fontos, hogy a romák a hivatalos szlovák államnyelven és további világnyelveken is tudjanak értekezni, mert ily módon növekszik majd annak lehetősége, hogy a munkaerőpiacon teljes mértékben érvényesüljenek" - foglalta össze a miniszterelnök-helyettes szavait a másik szlovák hírügynökség, a TASR.