Hat toronydarut foglaltak el az illegális bevándorlók Brüsszelben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy negyven illegális bevándorló megszállt hat toronydarut különböző építkezéseken Brüsszelben, helyzetük rendezését követelve.

A "papír nélküliek" tiltakozó akciója a múlt héten kezdett felerősödni, amikor három iráni felmászott egy toronydarura a belga fővárosban. Mindhárman éhségsztrájkot folytatnak már három hete, egyiküket, egy fiatal nőt, pénteken legyengült egészségi állapota miatt kórházba kellett szállítani.

Keddre virradó éjszaka a megmozdulás újabb daruk elfoglalásával tovább szélesedett, és átterjedt Brüsszel európai uniós negyedére is. A "papír nélküliek" munkavállalási és letelepedési engedélyt követelnek.

Jogvédő szervezetek 100 ezerre becsülik a rendezetlen helyzetű illegális bevándorlók számát a tízmilliós Belgiumban. A legutóbbi hivatalos adatok szerint május végéig 2403 ember helyzete rendeződött a 8780 kérelmező közül.

A kormánykoalíció megosztott a kérdésben. "A döntést akkor hozzuk meg, amikor a helyzet megérett rá" - jelentette ki a múlt héten Yves Leterme miniszterelnök, az ügy rendezését az őszi politikai idény kezdetére halasztva. Határidőt nem nevezett meg.

Az európai országok nemrégiben úgy határoztak, hogy keményebb bevándorlási politikát folytatnak a jövőben. Jóváhagyták a Franciaország által kidolgozott bevándorlási és menekültügyi európai egyezményt. A paktum előnyben részesíti a "szelektív" migrációt, és véget vet annak a gyakorlatnak, amikor tömegesen és kollektívan törvényesítik az illegális bevándorlók helyzetét. Egyik eleme a "papír nélküliek" kiutasítását is magában foglaló új szabályozás, amelyet nagy többséggel hagyott jóvá az Európai Parlament.

A belga hatóságok 2007-ben 23 ezer illegális bevándorlót állítottak elő, csaknem 9000 migránst utasítottak ki, és több mint 2500 további személy önkéntes távozását könnyítették meg - derült ki a brüsszeli bevándorlásügyi hivatal adataiból.