Újabb súlyos éhínség fenyegeti Észak-Koreát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az 1990-es évek vége óta legsúlyosabb élelmiszerválság sújtja az árvizek és a gyenge termés miatt Észak-Koreát, és emiatt milliókat fenyeget ismét az éhínség – állapította meg az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

Mint azt Jean-Pierre de Margerie, a Világélelmezési Program észak-koreai igazgatója elmondta, a kelet-ázsiai országban a tavalyihoz képest tovább súlyosbodott az élelmiszerhiány a 2007-es áradások okozta rossz termés miatt és félő, hogy az éhínség olyan szintet is elérhet majd, mint 10 évvel ezelőtt.

A WFP engedélyt kapott arra, hogy elindítson egy nagyszabású akciót az ország tíz tartományából a nyolc leginkább veszélyeztetettben, amely legalább 6,4 millió embert érint. A következő két hétben nemzetközi segélyfelhívást tesznek közzé.

Észak-Korea már kapott az Egyesült Államoktól 400 ezer tonnányi élelmiszersegélyt, ám de Margerie szerint további 20 millió dollár értékű élelmiszerre lenne szükség még az ősz folyamán.

Az ország az 1990-es évek közepe óta külföldi segítséghez folyamodott, hogy élelmezze 23 milliós lakosságát. Akkoriban a természeti katasztrófák és a rossz irányítás szétzilálták Észak-Korea központi ellenőrzés alatt tartott gazdaságát és legalább két millióan haltak éhen.