Több mint 90 civil halt meg légicsapásban Afganisztánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több mint kilencven polgári személy halt meg az amerikai vezetésű szövetséges erők légicsapásában Nyugat-Afganisztánban - állapította meg egy vizsgálóbizottság, amely az amerikai és az afgán erők közötti egyeztetés hiányát okolta a történtekért.


A tragédia pénteken történt Herát tartomány Sindand járásában, a tartományi székhelytől mintegy 120 kilométerre, ahol számos tálib bujkál.

"Jártunk a helyszínen, és megállapítottuk, hogy nagy erejű volt a bombázás, sok ház elpusztult, s több mint 90 polgári személy, közöttük nők és gyermekek haltak meg" - mondta vasárnap Nematollah Sahrani, az iszlám ügyek minisztere, a vizsgálóbizottság vezetője. Hozzátette: hétfőn találkozik az amerikai katonákkal, akiknek bizonyítaniuk kell, hogy tálibok tartózkodtak a térségben.

A vizsgálóbizottság vezetője megállapította, hogy az államfő kérése ellenére sincs egyeztetés az afgán hadsereg és a nemzetközi erők között.

Hamid Karzai afgán elnök vasárnap a tragédia miatt "hanyagság" és "információ visszatartásának" vádjával leváltotta Dzsalandar Sah tábornokot, a 207. hadtest parancsnokát és Abdul Dzsabárt, a 207. hadtest kommandós zászlóaljának parancsnokát.