Az IMF-vezér pikáns légyottja Nagy Piroskával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Vizsgálat indult Dominique Strauss-Khan, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője ellen, aki a gyanú szerint hatalmával visszaélve szexuális kapcsolatba bonyolódott egy magyar származású munkatársával - írja a The Wall Street Journal. A munkatárs Nagy Piroska volt, a szervezet Afrika részlegének korábbi vezetője.

Strauss-Kahn, IMF vezérigazgató
Az amerikai gazdasági napilap szerint az IMF vezérigazgatója a szervezet afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével kezdett viszonyt. A kapcsolat az év elején kezdődött egy Európában tartott konferencián. Kettejük intim témájú elektronikus leveleit aztán felfedezte az asszony férje, egy argentin közgazdász, aki korábban ugyancsak az IMF-nél dolgozott vezető beosztásban, jelenleg pedig a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) tölt be vezetői posztot.    

A szervezet a Morgan, Lewis and Brockius nemzetközi ügyvédi irodát bízta meg a hatalmi visszaélés gyanújának kivizsgálásával. A mértékadó amerikai lap szerint Strauss-Khan közölte, hogy eddig is együttműködött a külsős jogászokkal és továbbra is így fog tenni. 

A magánéletemet érintő eset idén januárban történt - közölte az IMF vezérigazgatója a beszámoló szerint. Egyetlen alkalommal sem éltem vissza a beosztásomból fakadó helyzettel - idézi a lap a volt francia pénzügyminisztert. A vizsgálat befejezésének határideje október vége.

Mint a hírügynökségi jelentésekből kitűnik, a WSJ által meg nem nevezett  IMF-alkalmazott Nagy Piroska, aki egyébként 2008 augusztusában otthagyta a szervezetet, a férj pedig Mario Blejer argentin közgazdász, aki korábban ugyancsak az IMF-ben volt vezető állásban. Az IMF vizsgálata azt van hivatva kideríteni, hogy a  távozó Nagy Piroska nem kapott-e érdemtelenül nagy végkielégítést.