Egész Európában tombol a tél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Európa-szerte súlyos gondokat okoz a tél a közlekedésben, Ausztráliában pedig a megáradt folyók emberek ezreit zárták el a külvilágtól.

A sűrű havazás miatt hétfőn Csehország-szerte több száz baleset történt, amelyek következtében négy személy meghalt és több tucatnyian sérüléseket szenvedtek. A balesetek döntő többségét az autóvezetők túlzott kockázatvállalása okozza. Az ország nagyobbik részén kedden is folytatódott a havazás, ezért a rendőrség újfent óvatosságra intette a gépkocsivezetőket. A hegyvidékeken ajánlott a hólánc használata.
   

© MTI - Szigetváry Zsolt
Szlovákiában a Magas-Tátrában már néhány napja fokozott lavinaveszély van, s a hegyi mentők felszólították a turistákat, hogy csak az arra kijelölt területeken síeljenek, csak az ellenőrzött gyalogutakat használják, s még sötétedés előtt térjenek vissza szálláshelyeikre. A Magas-Tátrában vasárnap és hétfőn négy cseh turista veszett el, közülük az egyiknek már csak a holttestét találták meg.
    
A szlovák meteorológiai intézet szerint különösen nehéz a közlekedés Liptó és Árva megyében. A sűrű havazás a magasabban fekvő északi régiókon kívül közlekedési gondokat okoz a besztercebányai, a trencséni, a szenci és a nyitrai járásban is. A Besztercebányát Turócszentmártonnal összekötő Donovaly-szorost lezárták a tehergépkocsik elől. A személygépkocsi-közlekedést az országos jelentőségű utakon sehol sem korlátozták, de a behavazott, síkos útfelszín miatt fokozott óvatosságra van szükség. Országszerte számos baleset történt, a keresztbe fordult járművek sok helyen akadályozzák a forgalmat.
   
Romániában kedd reggel Máramaros, Szilágy és Beszterce-Naszód megyében akadozott a közúti közlekedés a lehullott hó miatt. Kedd déltől szerda reggelig sárga jelzésű - vagyis a legenyhébb - hóviharriadó van érvényben nyolc erdélyi megyében. Ez utóbbiak között van a nyugat-erdélyi Arad, Temes, Bihar, valamint a dél-erdélyi Hunyad, Krassó-Szörény és Fehér megye is.
   
A kárpátaljai rahói járásban második napja keresik annak a lavinának a túlélőit, amely a Petrosz-hegy térségében zúdult le hétfőn, egy síelő halálát okozva. A mentők az éjszakai órákban nyolc kilométerre közelítették meg a Rohneszka-havast, ahol a feltételezések szerint a lavinaomlás történt. Kárpátaljai katasztrófavédelmi illetékesek szerint a hógörgeteg három ukrán turistát temetett maga alá, a balesetben egyikük, egy 44 éves férfi vesztette életét. 
   
Ausztria-szerte  komoly közlekedési gondokat okoz a havazás. Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Felső- és Alsó-Ausztria, Stájerország és Burgenland tartományokban harmadik napja hull a hó. Hasonló a helyzet a fővárosban, Bécsben is. Az előrejelzések szerint a frissen esett hó vastagsága a következő napokban elérheti a fél métert is. 
   
A szél is felerősödik, helyenként viharos erejűvé fokozódik, különösen Burgenland északi részében. A csúszós utakon már eddig is számos karambol történt. A magasan fekvő hágók közöl néhányat lezártak a forgalom elől, máshol kötelezővé tették a hólánc használatát. A szüntelen havazás miatt lavinariadót rendeltek el és a veszélyjelzést négyes fokozatúra emelték Vorarlberg, Tirol és Salzburg síparadicsomaiban, miután több helyütt megindult a hófal. Murau közelében, a Ranten-völgyben egy lezúduló lavina maga alá temetett egy nyugdíjasokból álló linzi kirándulócsoportot: két idős embert már csak holtan tudtak kiemelni a hótömeg alól.
    
Ismét tombol a tél Németországban is. Keddre virradó éjjel szinte az egész országban havazott, a hó és a hideg következtében az autóutak jégpályává váltak. Kedd délelőtti közlés szerint különösen Bajorországban alakult ki katasztrofális helyzet, Münchenben és a tartomány több más városában a lehullott hó elsősorban a közlekedésben okozott súlyos fennakadásokat. Éjszaka és kora hajnalban több baleset történt, a hírek szerint két ember életét vesztette. A havazás és a jég következtében még kora reggel is sok helyen erősen akadozott a közlekedés, több autópályán megcsúszott és keresztbe fordult kamionok, teherautók és személygépkocsik akadályozták a forgalmat.
   
Pekingben kedd reggel esett le az idei első hó - a csapadék mennyisége nem haladta meg az egy millimétert, de ez is elég volt ahhoz, hogy a közlekedésben kisebb fennakadásokat okozzon. Pekingben 38 éve nem volt ilyen hosszú ideig tartó szárazság, s az elsősorban az ország északi mezőgazdasági területeit érinti érzékenyen. Az aszály közel 10 millió hektárnyi termőterületet sújtott, 4,3 millió ember és több mint kétmillió állat ivóvízellátását veszélyeztette. 
   
Áradások sújtják Ausztrália három államát a napok óta tartó özönvízszerű esőzések miatt. A megáradt folyók emberek ezreit zárták el a külvilágtól. Új-Dél-Walesben kedden természeti csapás sújtotta területnek nyilvánították Bourke térségét. Az állam északi vidékein fekvő településeken mintegy 5000 embert vágtak el a külvilágtól a medrükből kilépő folyók. Queenslandben az utóbbi három évtized legnagyobb áradása pusztít, az állam területének 62 százaléka víz alá került az egymást követő trópusi ciklonok és viharok után. Hét ember meghalt, százak maradtak fedél nélkül. A károk nagysága meghaladhatja a 210 millió ausztrál dollárt.