A mai bűnözők ellen csakis a jobb információcsere használ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A világ rendőri erőinek sürgősen fokozniuk kell az információcserét a hatóságoknál immár korszerűbb technikai eszközöket alkalmazó nemzetközi bűnözés, így a terrorizmus elleni harc érdekében is - hangzott el az Interpol Szingapúrban megnyílt idei éves konferenciáján.

Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter a rendezvény első napján arról beszélt, hogy a terrorizmus, a drogkereskedelem és a pénzmosás a világ sürgős odafigyelését igényli. Hozzátette, hogy a tálibok és az al-Kaida terroristái elleni küzdelem arcvonalában álló Pakisztán közvetlenül szembesül a bűnözés mindhárom fajtájával. Arra figyelmeztetett, hogy az effajta bűnözés gyorsan elterjedhet a térségben és a világban, ha a nemzetközi közösség nem lép fel ellene közös erővel.

Malik szenvedélyes felszólalása két nappal azután hangzott el, hogy az iszlamista tálibok egy fegyveres osztaga szombaton behatolt a pakisztáni hadsereg Ravalpindiben lévő főparancsnokságára, és ott túszokat ejtett. A behatoláskor vívott tűzharcban, illetve a vasárnapi túszszabadító akcióban összesen 19 ember vesztette életét.

"A terroristák nem ismernek sem határt, sem vallást" - hangoztatta a pakisztáni belügyminiszter a 187 tagországot tömörítő nemzetközi rendőrszervezet konferenciáján. Rehman Maliki úgy fogalmazott, hogy elérkezett az együttgondolkodás ideje, s a rendőri szerveknek hatékonyabban kell együttműködniük.

A fórum megnyitóján Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök is arról beszélt, hogy a korszerű távközlés eszközeivel ellátott bűnözők szabadon cserélhetnek információt, a terrorizmus, a kábítószer- és embercsempészet, illetve a számítógépes bűnözés globális és transznacionális méreteket öltött, és csak szorosabb együttműködéssel lehet hatékonyan felvenni velük a harcot.