Csaknem harminc halott egyetlen éjjel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonnyolc halálos áldozata volt Mexikó északi részén a drogkartellek háborúskodásának helyi idő szerint csütörtökre virradó éjjel, köztük egy amerikai katona, akit öt másik személlyel együtt öltek meg egy Ciudad Juárez-i bárban – közölték a helyi hatóságok.

Az ország legveszélyesebb városának számító Ciudad Juárez Mexikó és Texas határán fekszik. A 28 gyilkosságból 15-öt ott követtek el. A bárban történt támadásban az amerikai halotton kívül egy másik amerikai katona megsebesült. Mindketten a légierőnél szolgáltak.

Több mint kétezer gyilkosságot követtek el idén Ciudad Juárezben, amellyel a város a francia hírügynökség adatai szerint új rekordot állított fel. Az idei gyilkosságok száma már most jelentős növekedést mutat a tavalyi év egészével (1653) szemben, pedig az annak idején szintén rekordnak számított.

A Juárez és Sinaloa kartellek továbbra is könyörtelen háborút vívnak egymással a helyi drogpiacért és a világ első számú kokainfogyasztójának számító Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért, noha a mexikói kormány már 8500 katonát küldött a körzetbe. A kartellháborúnak Felipe Calderón elnök 2006 végi beiktatása óta már 14 ezernél több halálos áldozata volt.