Egy ismeretlen csoport vállalta el az athéni merényletet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy eddig ismeretlen csoport jelentkezett a január közepén a görög tájékoztatási minisztérium épületénél végrehajtott pokolgépes merénylet elkövetőjeként.

A magát December 6. Forradalmi Szervezetnek nevező csoport egy hírportálon csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményben tudatta, hogy emberei hajtották végre a január 15-i robbantást. A szervezet nevében szereplő időpont arra utal, hogy 2008. december 6-án egy rendőrtiszt agyonlőtt egy tüntető gimnazistát. A fiú halála egy hónapon át tartó zavargásokat váltott ki Athénban. A December 6. Forradalmi Szervezet bosszúvággyal magyarázta a január közepi robbantást, amely csupán anyagi károkat okozott.

A közelmúltban megszaporodtak szélsőbaloldali és radikális anarchista fegyveres csoportok támadásai Görögországban. Gyakorta hajtanak végre robbantásokat üzleti célpontok, kormányhivatalok és bankfiókok ellen. A robbanóeszközöket rendszerint késő éjszaka helyezik el, vagy előre értesítik a hatóságokat, így a merényletek ritkán követelnek áldozatokat.