Elözönlötték a turisták Pekinget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tavaly összesen 170 millió turista kereste fel a kínai fővárost bel- illetve külföldről, vagyis 14,5 százalékkal többen, mint egy évvel korábban - tudatta a pekingi statisztikai hivatal.

A város turizmusból származó bevétele meghaladta a 244 milliárd jüant (35,8 milliárd dollár), ami 10 százalékos emelkedés  2008-hoz viszonyítva.

160 millió érdeklődő jött Kína más részeiből, ez 14,6 százalékos növekedés a korábbi évhez képest és több mint 4 millióan érkeztek külföldről, ami közel 9 százalékos bővülést jelent.

A tengerentúli turisták közül a Hongkongból, Makaóból és Tajvanról 696 ezren érkeztek. Körükben 60 százalékot is meghaladó növekedést mértek. A más országokból érkezettek száma 3,43 millió volt. Ez - az olimpia évéhez viszonyítva - alig több mint 2 százalékos növekedés.

A szakemberek szerint a hatalmas turistaforgalom mögött az utazási irodák aktivitása, a megélénkült reklám, a fizetőképesség növekedése húzódik meg, továbbá az, hogy a főváros tavaly több ezer ingyen jegyet biztosított a főbb látnivalók megtekintéséhez.