Kivégzések Észak-Koreában a balul sikerült pénzreform miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kivégeztek két tisztségviselőt Észak-Koreában, miután őket tették felelőssé az ország tavalyi, balul sikerült pénzreformjáért – derült ki egy dél-koreai hírportál hétfői jelentéséből.

A Yonhap szöuli hírügynökség márciusban már beszámolt Pak Nam Ginak, a Koreai Munkapárt volt pénzügyi és tervezési osztályvezetőjének, a pénzreform „atyjának” a kivégzéséről. A Daily NK című hírportál hétfőn egy neve elhallgatását kérő észak-koreai forrásra hivatkozva hírt adott egy másik pénzügyi tisztségviselő kivégzéséről is, nevét azonban nem közölte.

A portál szerint a két férfit március 12-én a phenjani stadionban lőtték agyon. A halálos ítélet végrehajtásán a párt központi bizottságának egyes tagjai és más tisztségviselők is megjelentek. A szöuli országegyesítési minisztérium közölte, hogy nem tudja megerősíteni a hírportál értesülését.

Az észak-koreai fizetőeszközt tavaly novemberben 1:100 arányban denominálták, hogy letörjék a feketekereskedelmet, és a kötelező beváltás – valamint a beváltható pénzmennyiség korlátozása – révén megfosszák tőkéjüktől az árucsempészeket. Hasonló pénzreformot utoljára 1959-ben hajtottak vége Észak-Koreában.

A von mostani újraértékelése miatt azonban megbénult az utcai piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki az országban a Csoszun Ilbo című dél-koreai újság szerint. Mint a lap írta, a zavargások azzal végződtek, hogy Hamhung városában tavaly december 5-én és 6-án tizenkét „felbujtót” kivégeztettek a hatóságok.

Észak-Koreában az elmúlt hónapokban újra kinyitott több száz piac, de a termékek árai emelkednek, a választék szegényes.