Titkos felvétel a WikiLeaksen: civileket lőttek le az Apache helikopterek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Civilek – köztük a Reuters egyik iraki fotósa és autóvezetője – haltak meg abban a 2007-es bagdadi légitámadásban, amelyről most egy titkos videó felvétel szivárgott ki a Wikileaks.org oldalon - írják brit lapok. A beszámolók szerint az áldozatokról a Pentagon korábban azt állította, hogy felkelők voltak.

A 2007. július 12-i bagdadi támadást megörökítő felvételt a Wikileaks.org szerint a felkelőkre vadászó két Apache helikopter egyikéről rögzítették.

A felvételen hallható, amint a legénység tagjai az előttük zajló utcai jelenetről beszélgetnek, egyikük szerint az utcán látható személyeknél AK-47-es fegyverek és vállról indítható gránátvető van. A legénység egy másik tagja szerint az utcán tüzelni kezdtek – erre a helikopterek egyike is tüzet nyitott az utcán állókra.

A felvételen azonban az látszik, hogy nem kezdődött lövöldözés az utcán, sőt, az sem egyértelmű, hogy volt-e fegyver a megfigyelt személyeknél – írja a Guardian. Látszik viszont kamerájával a 22 éves Namir Noor-Eldeen, a Reuters fotósa, illetve autóvezetője, Szaid Chmagh is. A felvételen látható az is, hogy utóbbi megsérül és egy kisteherautó megpróbálja felvenni, de az amerikai gépekről rájuk is tüzet nyitnak. A járműben két gyerek is ült, ők is megsérültek a golyózáporban.

Az amerikai haderő korábban azt állította, hogy az áldozatok felkelők voltak, később pedig úgy számolt be az esetről, hogy a helikopterek aktív tűzpárbajra reagáltak - írja a Guardian. A Wikileaks.org igazgatója, Julian Assange szerint a felvétel azt bizonyítja, hogy mindkét állítás hamis – teszi hozzá a lap.

A Pentagon ellenőrzi a felvétel forrását, illetve azt, hol és mikor készült – írja a Times Online egy, az amerikai hadsereg által kiadott közleményre hivatkozva. A Reuters nem tudta megerősíteni, hogy munkatársai halála látható a felvételen – teszi hozzá a lap. Az AP és a Reuters által név nélkül idézett amerikai katonai tisztségviselők megerősítették, hogy a felvétel valódi.

A Guardian szerint a Pentagon egy korábbi jelentésében nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősítette a Wikileaks.org oldalt, amely több esetben tett már közzé kiszivárogtatott katonai információkat az iraki és afganisztáni hadműveletekről és stratégiákról.