Amerikai áldozata is van az izraeli támadásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy egy amerikai állampolgár is életét vesztette a Gázai övezetbe tartó önkéntes segélyflottilla elleni izraeli támadásban.

Korábban az Anadolu török hírügynökség közölte, hogy a kilenc áldozat közül az egyik török származású amerikai állampolgár volt. P.J.Crowley amerikai külügyi szóvivő viszont azt mondta, hogy az illető, a 19 éves Furkan Dogan amerikai és török állampolgársággal is rendelkezett. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok kivizsgálja halálának körülményeit.

A szóvivő nem kívánta megerősíteni azt a hírügynökségi értesülést, hogy Dogant a fején négy, a mellkasán pedig egy találat érte. Az izraeli akció sebesültjei között is van két amerikai állampolgár.

Crowley szerint az Egyesült Államok többször felvette a kapcsolatot Izraellel, még mielőtt a segélykaraván útnak indult a Gázai övezetbe, mivel az Egyesült Államok tudatában volt a téves helyzetfelmérés lehetőségének. "Körültekintésre és önmérsékletre intettünk" - mondta Crowley.

Csütörtök este több ezren tüntettek Athénban és Szalonikiben az izraeli akció ellen. Az athéni tiltakozók palesztin zászlókat lobogtattak, és a parlament, illetve a külügyminisztérium elé vonultak.

A segélykaravánt 37 palesztinbarát görög kísérte, őket csütörtökre virradóra szállították Görögországba egy katonai repülőgéppel. Megérkezésük után arról számoltak be, hogy a hajókat megszálló izraeli kommandósok gumibotokkal ütlegelték az aktivistákat, és elektrosokkot vetettek be ellenük. Közel kétezren tiltakoztak az izraeli akció ellen Tunézia fővárosában is. A tüntetők elégettek egy izraeli zászlót.