Irán szerint érvénytelenek az ENSZ-szankciók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Törvénytelenek és érvénytelenek azok az ENSZ-szankciók, amelyeket Irán ellen rendeltek el nukleáris programja miatt, ezért azokat vissza kell vonni - közölte pénteken Teherán.

Az IRNA hivatalos hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményben az iráni nemzetbiztonsági főtanács, amely a védelmi politikát koordinálja, azt hangoztatta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) "beavatkozik" Irán békés célú atomprogramjába. A világszervezet testületének sürgősen lépnie kell, hogy helyrehozza hibáit - tartalmazza a dokumentum.

A BT június 10-én fogadott el újabb korlátozásokat Irán ellen, hogy az felfüggessze az urániumdúsítást, amely Teherán állítása szerint békés célú, a Nyugat szerint viszont atomfegyverek előállítására irányul. Az ENSZ-szankciók azokat az iráni bankokat veszik célba, amelyek gyaníthatóan kapcsolatban állnak a nukleáris vagy a rakétaprogrammal. A korlátozások kiterjesztik a fegyverembargót, és felszólítanak egy teherszállítmány-ellenőrző rendszer megteremtésére is.

Iráni vezetők kételkednek a korlátozások hatékonyságában. Elemzők véleménye szerint azonban ha Washington és Brüsszel még szigorúbb lépéseket rendelne el, annak komolyabb kihatása lenne az OPEC-tagállam létfontosságú energiaszektorára.