Nem engedélyezték a melegfelvonulást Szentpéterváron

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szentpétervári önkormányzat illetékes bizottsága pénteken elutasította a szexuális kisebbségek képviselőinek "értesítését"; a melegek június 26-án szándékoztak első ízben felvonulást rendezni a városban.

A bizottság az elutasító döntést azzal indokolta, hogy a kérvényben megjelölt három lehetséges helyszín egyikén építkezés folyik, a másikon egy másik szervezet szándékozik rendezvényt tartani, és már korábban értesítette a hatóságokat, a harmadik pedig az alkotmánybíróság épülete mellett van. Az önkormányzat közleményében szerepel az is, hogy a melegek még pénteken újabb "értesítést" adtak be, amelyben újabb három lehetséges helyszínt jelöltek meg.

A jogszabályok értelmében a nyilvános helyen tartandó rendezvényekről pontos idő, helyszín és résztvevői létszám megjelölésével "értesíteni" kell az önkormányzatokat, amelyek azonban rendszeresen elutasítják az értesítéseket, vagyis betiltják a nekik nem tetsző rendezvényeket. Moszkvában például egy év óta első ízben került sor engedélyezett ellenzéki megmozdulásra a héten. Ez teljesen békésen zajlott le, míg a többit engedély hiányában szétverte a rendőrség.

A melegeknek Oroszországban különösen sanyarú a sorsuk: Moszkvában évek óta szeretnének felvonulni, de ezt rendszeresen megtiltja az önkormányzat, a helyszínre szállingózó néhány "felvonulót" mindig szétzavarják. Emiatt már szót emelt az Európai Unió illetékes biztosa és számos nemzetközi szervezet is. A moszkvai melegek - sikertelenül - végigjárták az oroszországi jogi instanciákat, s panaszukkal a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak.