Nem tetszik az EU-nak a Gázai övezet leválasztásának terve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter vasárnap este ismertette a közel-keleti körúton járó Catherine Ashtonnal azt a tervét, amely szerint a Gázai övezetet "teljesen leválasztanák" Izraelről, az Európai Unió külpolitikai főképviselője azonban elutasította ezt.

Catherine Ashton kijelentette, hogy az EU ragaszkodik az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásához, továbbá az övezet része kell hogy legyen a leendő palesztin államnak. Ashton Jeruzsálemben gyakorlatilag megismételte azt a felszólítását, amelyet előzőleg a Gázai övezeti látogatásán tett, vagyis hogy Izrael vessen véget az övezet blokádjának. Kijelentette, hogy a terület zárlata "elfogadhatatlan, fenntarthatatlan és a kívánt hatással ellentéteset vált ki". Az unió főképviselője még vasárnap délelőtt az övezetben kijelentette: Izraelnek meg kellene engednie, hogy az ottani palesztin vállalkozók exportálhassanak is.

Liberman Izrael "új, liberális szellemű" terveként ismertette vele elgondolását, amely szerint "erőműveket, tengervízlepárló és víztisztító üzemeket" építenének az övezetben, a területért Egyiptom és a nemzetközi közösség volna a felelős. Ehhez kérte az EU támogatását. A miniszter a találkozó utáni sajtóértekezleten kijelentette, hogy "érdemes ezen a terven komolyan gondolkodni, de a kormány hivatalos döntést még nem hozott róla". Az izraeli média szerint Liberman terve előkészítése volna annak, hogy Izrael - amely mindeddig maga látta el a szükséges közüzemi szolgáltatások zömével a Gázai övezetet - megszakítja minden kapcsolatát a Hamász palesztin radikális mozgalom által irányított területtel.

Ashton a sajtóértekezleten elmondta, hogy Libermannal tárgyalva egyértelműen elutasította ezt a tervet. A főképviselő ezután találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Ehud Barak védelmi miniszterrel is. Ashton látogatásával egy időben George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja Kairóban megtartotta a hatodik találkozót az izraeli és a palesztin tárgyalóküldöttséggel közvetítőként külön-külön folytatott tárgyalássorozata keretében. A megbeszélés-sorozat célja, hogy a felek között újrainduljon a közvetlen tárgyalás, amely a Gázai övezet ellen 2008 végén, 2009 elején végrehajtott izraeli hadművelet miatt szakadt félbe. Mitchell külön tárgyalt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel is. A tárgyalások után egyik fél sem nyilatkozott érdemben a sajtónak.