Vihar a sanghaji magyar pavilon körül

Vihar a sanghaji magyar pavilon körül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány szerint a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának üzemeltetésére, a programok megvalósulására "minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént". A Népszabadság korábban arról írt, hogy a kormány hónapok óta nem folyósítja a pavilon fenntartásához szükséges forrásokat, így azt a bezárás veszély fenyegeti.

"A magyar kormány nem zsarolható, a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént" - szögezte le a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság csütörtöki közleményében. Mint írják, "a magyar állam számára előnytelen szerződés megkötésére került sor a 2010 Sanghaj Világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban". Ennek alapján, illetve a felmerült visszaélések gyanúja kapcsán történik a vizsgálat, nyomozás - tették hozzá.  

A közleményben kiemelték: a kormány számára fontos, hogy a világkiállítás magyar részvétele megfelelő keretek között valósuljon meg, és ennek érdekében a kormány a kulturális programok megvalósulását a megfelelő vizsgálatok után biztosítja.

A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy a kormány hónapok óta nem folyósítja a pavilon fenntartásához szükséges forrásokat, ami ellen már figyelmeztető sztrájkkal is tiltakozott a működtetésben részt vevő kínai cégek egyike. Ha a cégek nem üzemeltetik tovább a pavilont, a cikk szerint az egyet jelent a bezárással, mert a világkiállításon csak olyan cégek dolgozhatnak, amelyek átestek egy előminősítő eljáráson.

©