Leváltotta négy miniszterét a görög kormányfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jeórjiosz Papandreu görög szocialista miniszterelnök kedd hajnalban átalakította kormányát az ország gazdaságának megreformálására és a hitelválság leküzdésére tett erőfeszítései keretében.

A kormány szóvivője bejelentette, hogy a reformok szempontjából fontos tárcák, így a gazdasági, az egészségügyi, a munkaügyi és a mezőgazdasági élén lesz változás, mindazonáltal Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter a helyén marad. Az új kormány délben teszi le az esküt.

Papandreu tulajdonképpen kibővítette a kormányt, átdolgozta az egyes minisztériumok feladatait, államtitkárokkal és miniszterhelyettesekkel megerősítette a kulcsfontosságú tárcákat. Több eddigi kormánytag új feladatot kap. Az új kabinet 48 tagú lesz, a korábbi 36 helyett, és ezen belül 17-en lesznek a miniszterek.

A nagy adósságtehertől szenvedő Görögország három évre szóló, 110 milliárd eurós hitelkeretet kapott az Európai Uniótól, és a Nemzetközi Valutaalaptól. Ezért cserébe Papandreu vállalta, hogy pénzügyileg egyensúlyba hozza az országot, ami megszorító intézkedések bevezetésével is jár. Novemberben önkormányzati választásokat tartanak, és ezeken megmutatkozik majd, hogy a lakosság mennyire toleráns a nadrágszíjmeghúzó lépésekkel szemben. A választásokon regionális tisztségekért indul három eddigi miniszterhelyettes is, így őket mindenképpen pótolni kellett.

Kosztasz Ifantisz, az athéni egyetem politológusa a kormányátalakítás hírére reagálva azt mondta: nem biztos abban, hogy ez hatékony lépés akkor, amikor a kormány még egy éve sincs hivatalban. Egyrészt az üzleti világ a politika folytonosságát szereti, másrészt az ellenzék a kormányfő gyengeségeként értékeli, ha már az első évben nagy átrendezést hajt végre a kabinetben.