Obama nagy dobásra készül

Obama nagy dobásra készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Hat év alatt legalább 50 milliárd dollárt költene infrastrukturális fejlesztésekre Barack Obama, aki a héten jelenti be újabb gazdaságélénkítő programjának részleteit. Az elnök a csomagtól azt várja, hogy segít az USA gazdaságának talpraállításában és növeli a demokraták népszerűségét a novemberi félidős választások előtt. A tervek kongresszusi jóváhagyása azonban a már most is jelentős költségvetési hiány miatt kétséges lehet.

A tervek szerint hat év alatt 150 ezer mérföldnyi utat, négyezer mérföldnyi vasutat és 150 mérföldnyi reptéri kifutópályát újítanának fel vagy építenének meg, ezen kívül fejlesztenék a légi irányítási rendszereket és létrehoznának egy infrastrukturális fejlesztések finanszírozására szakosodott új bankot is. "Mindez nem csak új munkahelyeket fog létrehozni, de hosszabb távon a gazdaság működését is segíti" - idézi a BBC Obamát, aki egy Milwaukee-ban tartott szakszervezeti rendezvényen jelentette be a fejlesztési tervet.

A november 2-án félidős választásokra készülő elnök a szakszervezeti hallgatóság körében egyebek mellett kijelentette, hogy "az amerikai munkás a legjobb munkás" és hogy bízik a hazai autóipar talpra állásában. Obama keményen ostorozta a republikánusokat, akik, mint mondta, előbb kátyúba juttatták "az ország autóját", majd gúnyolódtak azokon, akik kimozdították onnan, és most visszakérik a kulcsokat. "Nem adom vissza nekik a kulcsokat, mert nem tudnak vezetni" - jelentette ki az elnök.

Obama beszéde Milwaukee-ban
©

A hétfőn bejelentett csomag része annak a gazdaságélénkítő intézkedéssorozatnak, amelynek következő elemét a tervek szerint szerdán jelenti be Barack Obama. Az elnök várhatóan a recesszió által egyik leginkább sújtott városban, az ohiói Clevelandben jelenti be annak a 10 évesre tervezett adóhitel-programnak a tervét, amelynek keretében a kutatásra és fejlesztésre áldozó cégek 100 milliárd dollár kedvezményben létesülnek. A gazdaságélénkítő csomagra nagy szükség van: csak augusztusban 54 ezer állás szűnt meg az USA-ban, ezzel a júliusi 9,5 százalékról 9,6 százalékosra emelkedett a munkanélküliségi ráta. 

Szakértők szerint a most meghirdetett infrastruktúra-fejlesztési programmal Obama a kétkezi munkások rétegeit próbálja megszólítani, hogy a novemberi voks előtt tovább növelje szavazói táborát. A CNN és az Opinion Research hétfőn közzétett friss felmérése szerint (amelyben 1024 felnőttkorú személyt kérdeztek meg), az amerikaiak 52 százaléka szavazna a republikánusokra, míg a demokraták csak 45 százalékra számíthatnak. Ennél is jellemzőbb adat, hogy a válaszadók 81 százaléka szerint rossz az amerikai gazdaság jelenlegi helyzete.

De reménykedésre adhat okot a demokrata pártban az, hogy a felmérés szerint az amerikaiak nagyobb része (44 százaléka) még mindig a republikánusokat hibáztatja a nehéz gazdasági helyzet miatt (szemben a demokratákat hibáztató 35 százalékkal), illetve ha a korábbi elnök, George W. Bush is szóba került, a republikánusokat hibáztatók aránya 53 százalékra ugrik.

A CNN értékelése szerint a most bejelentett gazdaságélénkítés - beleértve a szerdára időzített, 100 milliárd dollár értékűre taksált adókedvezményeket is - mindezek ellenére a demokrata szavazók szemében túl kevés lehet, túl későn.

Kétséges, hogy ősszel megszülethet-e még a tervek kongresszusi jóváhagyása, ráadásul ha a költségvetési deficit miatt aggódó képviselők rá is bólintanak az újabb kiadásokra, azoknak idén - azaz a novemberi választásokig - már nem lehet érezhető hatásuk a munkaerőpiacon, legfeljebb csak 2011-től kezdődően. A fejlesztési program forrásait az Obama-kormány egyes beszámolók szerint egyébként az olajszektor számára elérhető adókedvezmények megnyírbálásával, megszüntetésével teremtené elő.