Nem engedik a tüntetéseket Algériában és Szaúd-Arábiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Algéria több városában ismét tüntetni próbáltak szombaton a politikai és gazdasági-társadalmi reformokat követelő ellenzékiek, de a rendőrség megakadályozta a demonstrációkat.

A hatósági tiltás dacára Algírban három helyre hirdettek felvonulást. Bár a résztvevők száma mindegyik esetben néhány tucatnyi volt, megerősített rendőri egységek és ellentüntetők vártak rájuk. Szaid Szadit, a január végén megalakult, Nemzeti Koordináció a Demokráciáért és a Változásért (CNCD) nevű ellenzéki mozgalom egyik vezetőjét a két ellentábor - a kormány ellen és mellett tüntetők - dulakodásában valaki késsel megsebesítette.

Január 22. óta már ötödik alkalommal próbáltak kormányellenes tüntetők az utcára vonulni. A fővárosban mindhárom helyszínen jelentős rendőri egységek vonultak fel. A nyugati negyedben barikádokon, páncélozott járművökön és rohamrendőrökön kívül nem is merészkedett egy tüntető sem az ellenzékiek által gyülekező pontnak kijelölt térre. A másik két helyszínen viszont a rohamrendőröknek kellett szétválasztaniuk a kormányt támogató és az ellene tüntető embereket.

A nyugat-algériai Orán városban ugyancsak a CNCD felhívására tartottak rövidnek bizonyuló tüntetést. A rendőrök azonnal közbeavatkoztak, és tucatnyi újságírót, valamint ötven tüntetőt vettek őrizetbe, majd később szabadon is engedték mindnyájukat. Az Algírtól mintegy 340 kilométerre délkeletre fekvő Batna városban ugyancsak felvonulást terveztek, de a hatóságok nem engedélyezték a megtartását.

Algériában február 24-én helyezték hatályon kívül a 19 esztendeje érvényben lévő szükségállapotot, amely lehetővé tette, hogy az állam messzemenően beavatkozzon a belpolitikai életbe. Megszüntetése az egyik fő követelése volt a kormányellenes tüntetőknek, akik a tunéziai, egyiptomi és líbiai események hatására tiltakozó megmozdulásokat tartottak a rezsim és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Hatalmát féltve Abdel-Azíz Buteflika elnök már a hónap elején kilátásba helyezte a követelés teljesítését.

A kormány a héten azt ígérte, hogy tervet készít több millió új munkahely megteremtésére, elsősorban a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére.

[[ Oldaltörés (Folytatás: Szaúdi korlátozások) ]]

Szaúd-Arábiában tilos mindennemű tüntetés és felvonulás, a rendőrséget felhatalmazták a vonatkozó törvény tiszteletben tartásának kikényszerítésére - közölte az állami televízió szombaton.

A belügyminisztérium által kiadott emlékeztető előzménye az volt, hogy a napokban többször is tüntettek síiták az ország olajtermelő keleti térségében, követelve a tárgyalás nélkül fogva tartott rabok elengedését.

A televízióban elhangzott hír szerint a biztonsági erők minden intézkedést megtesznek, hogy megakadályozzák a közrend bármiféle megbontását.

A szaúd-arábiai síita kisebbség (a lakosság 10 százaléka) többnyire az ország olajkincsekben leginkább gazdag keleti felén él, közel Bahreinhez, ahol viszont a többséget alkotó síiták tüntettek a hatalmon lévő szunnita kisebbség ellen.

A szaúd-arábiai síiták tiltakoznak amiatt is, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a kormányhivatalok betöltése, illetve a különböző juttatások terén. A rijádi kormány tagadja mindezt.

Abdallah szaúd-arábiai király - aki a napokban három hónapos külföldi orvosi kezelés után tért vissza Rijádba - 37 milliárd dolláros támogatási programot jelentett be az állampolgárok számára. Megfigyelők szerint az intézkedés azt a célt szolgálta, hogy elejét vegyék a különböző arab országokban zajló heves tiltakozó megmozdulások Szaúd-Arábiára történő átterjedésének.

Szaúd-Arábia államformája abszolút monarchia, az országnak nincs választott parlamentje. A hatóságok nem tűrik el a hivatalostól eltérő vélemények nyilvánosságra való hozatalát.