Hazarendelték az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársait Bengáziból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen tizennégy napot töltött a segélyszervezet három munkatársa az észak-afrikai térségben.

Összesen tizennégy napot töltött a segélyszervezet három munkatársa az észak-afrikai térségben. Az első humanitárius szállítmányokat Kairóban szerezték be, onnan szervezték meg a segélyáru líbiai útját és annak szétosztását. Az egyiptomi-líbiai határon több mint 1000 menekült kapott élelmiszercsomagot, míg Líbiában 4 kórház számára összesen 2,5 tonna egészségügyi felszerelést valamint alapvető élelmiszert jutattak el - mondta el Bálint Gábor, a segélyszervezet főmunkatársa pénteken az MTI-nek. A líbiai segélyprogramban részt vevő főmunkatárs elmondta, hogy rajta kívül még két önkéntes munkatárs tartózkodott a helyszínen, de a romló biztonsági helyzet miatt haza kellett jönniük. 

Az informális koordinációs mechanizmusok a legszükségesebbek; sok háttérmunkára van szükség ahhoz, hogy "hathatósan" és úgy segítsenek, ahogyan kell - hangsúlyozta Bálint Gábor, hozzátéve: ha katasztrófahelyzet van, fel kell venni a kapcsolatot a többi között az ENSZ-szel és a helyi humanitárius szervezetekkel. Líbiában a helyi, az átmeneti tanács által felhatalmazott líbiai segélyszervezettel dolgoztak közösen; a Bengázitól 4-500 kilométerre fekvő kórházakba is el tudtak menni és ott is felmérték, hogy mire van szükség.

A következő szakaszban a Magyar Külügyminisztérium hétmillió forintos támogatásából újabb segélyprogramot hajthat végre az Ökumenikus Segélyszervezet, a biztonsági helyzet rendeződése után folytathatják a munkát Bengáziban és az egyiptomi-líbiai határon.