A külügyminiszter szerint Líbia betartja az ENSZ-határozatot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Líbia eleget tett minden kötelezettségének a csütörtökön elfogadott ENSZ-határozattal szemben - közölte szombaton az ország külügyminisztere, miközben az előző nap bejelentett tűzszünetet a gyakorlatban nem sikerült életbe léptetni.

Músza Kusza közölte, hogy Líbia a tűzszünet bejelentése után azzal a kéréssel fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, hogy küldjön megfigyelőket a fegyvernyugvás ellenőrzésére. A BT 1973-as számú határozata a támadó hadműveletek leállítását és azonnali tűzszünetet ír elő, s repülési tilalmat hirdet Líbia légterében. Megsértése esetén felhatalmazza a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a polgári lakosság védelmében. Az al-Arabija hírtelevíziónak nyilatkozva Músza Kusza közölte, hogy a líbiai kormány szeretné bebizonyítani szavahihetőségét, és azt, hogy tartja magát a BT-határozathoz. A felkelők parancsnoka, Kalifa Heftir kijelentette, hogy "őket nem érdekli a tűzszünet, mert Kadhafi blöfföl". "Kadhafi soha sem mondott igazat.. Az egész világ tudja, hogy Moammer Kadhafi egy hazug. Ő, a gyerekei, a családja és mindenki, aki vele van, hazug" - mondta egy sajtótájékoztatón Bengáziban.

Kalifa szerint Kadhafinak "le kell tennie a fegyvert, és meg kell adnia magát a líbiaiaknak, ami jobb lenne, mintha a külföldi erőknek adná meg magát". Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl ugyancsak kijelentette, hogy a Bengázi ellen reggel indított támadás a BT-határozat "kirívó bizonyítéka". Az al-Dzsazíra hírtelevízió szerint a támadásban 26-an vesztették életüket. A líbiai állami hírügynökség szerint Tripoliban a külföldi bombázásra készülve állampolgárok tömegei gyűltek össze a valószínű célpontok körül, hogy élő pajzsként óvják őket. Olaszország kérte, hogy a nemzetközi katonai akció műveleti központját helyezzék Nápolyba. "Kértük, hogy a koordinációs központ Capodichinóban legyen Stuttgart helyett" - mondta Franco Frattini külügyminiszter.

Capodichinóban van Nápoly repülőtere. Olaszország összesen hét légitámaszpontot ajánlott fel a műveletekhez. A külügyminiszter a 2008-ba megkötött olasz-líbiai barátsági szerződésről azt mondta, hogy az "de facto" fel lett függesztve az elmúlt hetekben. A szerződés megtiltja Olaszország területének igénybevételét Líbia ellen irányuló bármiféle hadművelethez.

Hozzászólások