Hét év börtönt kapott nemi erőszakért a volt izraeli államfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemi erőszak és más szexuális bűntények miatt hét év letöltendő börtönre ítélték kedden Móse Kacav volt izraeli államfőt.

Kacav, akit a bíróság egy kolléganője megerőszakolása és másik kettő szexuális zaklatása miatt tavaly decemberben nyilvánított bűnösnek, továbbra is ártatlannak vallja magát. Amikor az ítéltet kihirdették, a 65 éves férfi könnyekben tört ki és kiabálni kezdett a bírókkal: "Hibát követtek el! Ez egy hazugság! A lányok is tudják, hogy ez egy hazugság!".
    
A bíróság, amikor decemberben bűnösnek nyilvánította a volt elnököt, a döntés indoklásában viszont úgy fogalmazott, hogy Kacav vallomása "tele volt hazugságokkal". "Ha egy nő azt mondja, hogy nem, akkor azt úgy is érti" - állapította meg az ügyben ítélkező három bíró. Az egykori államfő helyzetét súlyosbította, hogy az igazságszolgáltatás akadályozatásáért is szerepelt a vádpontok között, mivel megpróbált egyezkedni az egyik panaszossal a rendőrségen tett vallomásáról.
   
Hasonló ítéletre még nem volt példa a zsidó állam történetében, Kacav a legmagasabb rangú izraeli tisztségviselő, aki börtönbe kerül. A decemberi döntés napját Benjámin Netanjahu miniszterelnök "szomorú napnak" nevezte az izraeli polgárok számára, ugyanakkor kijelentette, az ítélet megmutatja, hogy "a törvény előtt mindenki egyenlő". A bíróság az ítélet meghozatalakor Kacav közszolgálati múltját nem írta a volt államfő javára, sőt, azzal vádolták, hogy kihasználta a pozícióját a szexuális bűntények elkövetésekor. Kacav 2000-től töltötte be az elnöki posztot, amelyről 2007-ben, mandátumának lejárta előtt két héttel a rá nehezedő nyomás miatt lemondott.
©