Kanada és Ausztrália nem importál Fukusima környékéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ausztrália és Kanada is betiltotta, illetve szigorította az egyes számú fukusimai atomerőmű környékén előállított friss élelmiszerek importját.

Ausztrália és Kanada is betiltotta, illetve szigorította az egyes számú fukusimai atomerőmű körzetében előállított friss élelmiszerek importját. Eddig az Egyesült Államok, Franciaország, Szingapúr és Hongkong vezetett be tilalmat vagy korlátozásokat a Japánból érkező friss termékek importjára. 

Közel két héttel a Japánt sújtó egyik legsúlyosabb természeti katasztrófa után nemcsak a szigetországban, hanem külföldön is nyugtalanságot váltottak ki a radioaktív sugárzás következményei a táplálkozási láncot és a vizet illetően. Kan Naoto japán miniszterelnök szerdán elrendelte a Fukusima körüli négy prefektúrából származó egyes zöldségek és nyerstej árusításának tilalmát, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségű radioaktív részecskéket találtak több mintában. Hat másik prefektúrában fokozták az ellenőrzéseket. 

Ausztrália csütörtökön tiltotta meg a súlyosan megrongálódott és radioaktív sugárzást kibocsátó atomerőmű körzetéből származó élelmiszer-ipari termékek behozatalát, de hangsúlyozta azt is, hogy a fogyasztók számára a kockázatok elhanyagolhatóak. Hongkong szerdán ugyanezt a döntést hozta, miután három zöldségmintában sugárszennyezést mutattak ki. Kanada szigorítja az ellenőrzést a Fukusima, Gunma, Ibaraki és Tocsigi prefektúrából érkező tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök esetében. 

A tengervíz sugárszennyezettségének kimutatása után a japán egészségügyi miniszter is fokozta a tengerpartok mentén kifogott halak és puhatestűek ellenőrzését. Egyes termékek, így a kagylók ára zuhanórepülésbe ment át tokiói Cukidzsin, a világ legnagyobb halpiacán, ahol a megszokott ár feléért is lehetett vásárolni például tengerisünöket. 

Tokióban szerdán a vezetékes ivóvíz radioaktív jódtartalma kétszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok azt ajánlották a főváros 13  millió lakosának, hogy a csecsemőknek csakis palackozott vizet adjanak. Siba és Ibaraki prefektúrában több településen szintén azt tanácsolták a szülőknek, hogy palackos vizet adjanak a csecsemőknek. A japán televíziók csütörtök reggeli műsoraiban szakértők hosszasan válaszoltak a nyugtalankodó szülők kérdéseire.