Átlagosan 400 ezer forinttal vesztegetnek az oroszok

Átlagosan 400 ezer forinttal vesztegetnek az oroszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A moszkvai városi hatóságok kötelező hazudságvizsgálatot vezetnek be az állami beszerzésekben részt vevő tisztségviselők számára.

Ezt az orosz lapok keddi közlése szerint Gennagyij Gyegtyov, a fővárosi parlament versenypolitikai osztályának vezetője jelentette be. Gyegtyov szerint önkéntes alapon eddig is át lehetett esni ilyen vizsgálaton, és a tendereket elbíráló bizottságok mintegy 70 százaléka vállalkozott is már erre. Mostantól azonban ez kötelező lesz, és nem csak azoknak, akik már ezen a területen dolgoznak, hanem munkába állás előtt azoknak is, akiket most vesznek fel ilyen helyre. A városi hatóságok azt várják ettől, hogy csökkentse a korrupció mértékét.

Mindehhez módosítani kell néhány fővárosi jogszabályt. Jelenleg ugyanis az ilyen vizsgálatok nem tehetők kötelezővé, és eredményük nem szolgálhat alapul senki elbocsátásához. A moszkvai parlament forrásai szerint azonban nem kétséges, hogy nagyon hamarosan sor kerül a szükséges törvénymódosításokra.

A Transparency International (TI) 2009. novemberi jelentése szerint Oroszország a 176 vizsgált ország között az előző évhez képest a 146. helyről a 154. helyre csúszott vissza, ezzel Pápua-Új-Guinea és Tádzsikisztán között foglal helyet. A vesztegetésre fordított összegek tavaly 300 milliárd dollárt tettek ki, de borúlátó becslések szerint elérik a több mint 2 ezer milliárd dollárra rúgó GDP felét.

Az egyik napilap nem reprezentatív felmérése szerint az emberek 79 százaléka véli úgy, hogy a korrupció akadályozza a gazdaság fejlődését, de 13 százalék szerint hasznos, mert felgyorsítja az időrabló bürokráciát. A kormány szakértőinek május elején közzétett tanulmánya szerint Oroszországban az élelmiszerek 15, a távközlés 10 és az ingatlanok egyenesen akár 60 százalékkal is olcsóbbak lehetnének, ha nem lenne ilyen mértékű a korrupció.

Sok megfigyelő a szocsi téli olimpia és a 2018-as labdarúgó VB megrendezésében is afféle fordított korrupciót lát: a rendezvényekre fordítandó hatalmas összegek jelentős részét ellopják majd, aztán készséggel választják újra a vezetőket, akik ezt lehetővé tették, és "akik nem indították be a társadalom öntisztító mechanizmusát, a valós többpártrendszert és a politikai versenyt" - írta a Moszkovszkij Komszomolec című lap nemrég. A legfőbb katonai ügyész keddi közlése szerint az évről évre növekvő védelmi kiadások hatékonysága is azért csekély, mert minden ötödik rubelt ellopják.

Áprilisban hozta meg az állami duma azt a törvényt, amelynek értelmében a korrupciót a vesztegetési összeg sokszorosát kitevő bírsággal büntetik: 6,5 millió forintnak megfelelő összeg felett - amely egyáltalán nem ritka - már 80-100-szoros bírsággal is büntethetik a rajtakapott tisztségviselőt, továbbá jelentős börtönbüntetés is kiszabható rá. Csak tavaly ugyanis több mint 700 különleges jogi státussal bíró személyiséget vontak felelősségre korrupció miatt.

Az átlagos vesztegetési érték felmérések szerint Oroszországban jelenleg mintegy 400 ezer forintnak megfelelő összeget tesz ki, de ismertek olyan esetek, amikor a hivatalnokok több tízmillió dollárt követeltek.