Hasmenésjárvány: nyugalomra intenek a spanyol uborka miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Feltétlen nyugalomra" intett a spanyol élelmiszerbiztonsági hivatal azt követően, hogy a hamburgi higiéniai intézet csütörtökön közölte, az EHEC bélbaktérium kiváltotta hasmenésjárvány kórokozóját megtalálták a Spanyolországból importált salátauborkán. A bejelentést a német kormány még nem erősítette meg.

Roberto Sabrido, a hivatal elnöke elmondta, az Európai Uniótól, illetve Németországtól nem kaptak hivatalos értesítést a járványról, így egyelőre nem tehetnek semmit az ügyben. Sabrido hangsúlyozta, eddig egyetlen hasonló esetet sem regisztráltak az országban, és már csak ezért is "feltétlen nyugalmat" kérnek.

A Spanyol Gyümölcs- és Zöldségexportőrök Szövetsége (Fepex) is közölte, hogy nem érkezett hozzájuk hivatalos megállapítás arról, hogy valóban egy bizonyos fajta, Spanyolországban termesztett uborka a véres hasmenéssel járó fertőzés forrása. José María Pozancos, a Fepex igazgatója elmagyarázta, hogy amennyiben bármiféle egészségügyi probléma merül fel egy import- vagy exportáruval kapcsolatban, akkor erről az érintett országnak hivatalos bejelentést kell tennie, amit jelen esetben Németország még nem tett meg.

A coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. Csütörtöki értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt.