Radicová: soha ne ismétlődjön meg Kövér viselkedése

Radicová: soha ne ismétlődjön meg Kövér viselkedése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozva Szlovákia inzultálásának minősítette és visszautasította Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének egy cseh lapinterjúban nemrégiben elhangzott szavait.

Iveta Radicová
©

"Kérem, hogy ez a viselkedés soha többé ne ismétlődjön meg, mert ez komoly akadálya a jószomszédi kapcsolatoknak" - jelentette ki Radicová a visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten. Felszólította Orbánt, hogy ezt az álláspontot tolmácsolja Magyarországon. Orbán Viktor "súlyosnak" nevezte Radicová szavait, és biztosította arról, hogy kormánya mindent megtesz a magyar-szlovák barátság megőrzése érdekében.

Kövér László a Hospodárské Noviny című lapban két hete megjelent interjújában leszögezte, hogy a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, s a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez tartoznak. Kijelentette, hogy a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú megépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna.

"Személyesen síkra szállok a Szlovák Köztársaság és Magyarország együttműködése érdekében" - jelentette ki a magyar kormányfő. Egyben kifejezte "Magyarország tiszteletét és nagyrabecsülését minden jóindulatú szlovák ember iránt".

Az új magyar alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre Orbán azt válaszolta, hogy a magyar alkotmány semmiféle veszélyt nem jelent Szlovákia számára, s kifejezte meggyőződését, hogy még évtizedekig meg lehet lenni békében vele. Radicová a szlovák-magyar kettős állampolgársággal foglalkozó, tervezett kétoldalú szerződést firtató kérdésre válaszolva azt mondta: a szerződés szövegén szakértői csoportok dolgoznak.

Orbán Viktor és Iveta Radicová a visegrádi négyek pozsonyi miniszterelnöki csúcstalálkozója alkalmával folytatott rövid kétoldalú megbeszélést.

A mai találkozón: Orbán, Viktor és Iveta Radicová
©