Elnézést kértek Murdochék a lehallgatások miatt

Elnézést kértek Murdochék a lehallgatások miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elnézést kért kedden az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát kirobbantó telefonlehallgatási esetekért a Murdoch-sajtóbirodalom két vezetője.

A 80 esztendős Rupert Murdoch, a vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch - a brit lapkiadó érdekeltség, a News International elnöke - a londoni parlament médiabizottságának meghallgatásán jelent meg. Mindkettőjüket külön idézéssel kellett behívni, mert a testület korábbi megjelenési felkérésének nem tettek eleget.

James Murdoch a kedd délutáni meghallgatás elején nyilatkozatot akart felolvasni, ezt azonban a bizottság elnöke nem engedélyezte. Az ifjabbik Murdoch ezután közölte: megköveti az illegális mobiltelefon-lehallgatások áldozatait és családtagjaikat. Hozzátette: a történtek ellentmondanak a vállalat világszerte érvényesített normáinak.

©

"Szégyen", ami történt a News of the Worldnél, ezért döntöttünk a lap bezárásáról - mondta Rupert Murdoch. A világ egyik legnagyobb sajtó- és médiabirodalmának első embere a parlament médiabizottsága előtt közölte: ő maga a botrány két héttel ezelőtti kirobbanása után hallott először arról, hogy a cégcsoport egykori legnagyobb vasárnapi nagy-britanniai lapja feltörte és lehallgatta egy évekkel ezelőtt elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét.

A 80 esztendős sajtómágnás kijelentette: az eljárás nem jellemzi az egész cégcsoportot, a News of the World "kevesebb mint az egy százaléka volt" a világszerte 53 ezer "etikus, kiemelkedő szakembert" foglalkoztató vállalkozásnak.

"Nincs bizonyíték" arra, hogy az amerikai Murdoch-sajtóorgánumok lehallgatták volna a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak vagy hozzátartozóinak mobiltelefonjait is - mondta Rupert Murdoch. Közölte: a cég semmiféle erre vonatkozó bizonyítékot nem látott, és az ő tudomása szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) sincsenek ilyen bizonyítékai.

A Murdoch-sajtóbirodalom két vezetőjének parlamenti meghallgatását egy incidens miatt félbe kellett szakítani. A meghallgatás a tervezett egy óra helyett már két és fél órája tartott, és éppen a befejezéséhez közeledett, amikor a hallgatóságból egy fiatalember odarohant az idősebbik Murdoch-hoz, és "kapzsi" felkiáltással valamilyen fehér festék- vagy habszerű anyaggal teli tányért próbált hozzávágni. A fiatalembert azonnal őrizetbe vették és kivezették, a meghallgatást pedig felfüggesztették.

Brit sajtóértesülések szerint az amerikai hatóságok vizsgálják, hogy a 2001. szeptember 11-ei merényletek kapcsán is történtek-e telefonlehallgatások a Murdoch-vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation amerikai sajtóorgánumai részéről.