Megduplázódhat a világ légi forgalma 2030-ig

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy adott másodpercben világszerte mintegy 10 ezer repülőgép van a levegőben, és a világon minden másodpercben valahol leszáll egy gép - hangzott el egy bécsi légiközlekedési tanácskozáson, ahol szakértők úgy becsülték, hogy évi 5 százalékos forgalombővülési ütemmel számolva a világ jelenlegi légi forgalma 2030-ig megduplázódhat.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) szerint az ágazat idei nyereségnövekedése csupán egy százalék lesz, és összesítve 4 milliárd dollárt tesz ki. Nagyobb forgalomnövekedésre csak Ázsiában és Latin-Amerikában számítanak a szakértők. A repülőgépgyártók úgy becslik, hogy míg 2010-ben a világ mintegy 2 ezer légitársasága összesen 19 400 repülőgépet üzemeltetett, ez szám 2030-ra 33 500-ra nő.

Jelenleg a világ légitársaságainak közel háromnegyede légi szövetségekbe tömörül: a világpiac 29 százalékát a Star Alliance fedi le, a második helyezett a oneworld 23 százalékkal (ehhez tartozik a Malév is), majd a Skyteam következik 20,6 százalékkal. A világ légitársaságainak 27 százaléka nem tagja egyetlen szövetségnek sem.