Fogy a levegő Kadhafi emberei körül

Fogy a levegő Kadhafi emberei körül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ellentámadással próbálkoztak a szökésben lévő volt líbiai vezető erői pénteken a Vörös-völgyben, amely Szirt városától körülbelül 60 kilométerre keletre húzódik – jelentette a francia hírügynökség egy helyszínen lévő tudósítója.

A Moammer el-Kadhafihoz hű alakulatok nemcsak rakétákkal és aknavetőkkel lőtték az Átmeneti Nemzeti Tanács erőit, de fegyvereseik is előretörtek a dűnékben, ahol egyúttal a környező sivatagi térség fő országútja húzódik.

Az új líbiai hatalom erői a Kadhafihoz hű erők egyik utolsó bástyája, Szirt városa felé nyomulnak, a Vörös-völgyet egy nappal korábban vonták ellenőrzésük alá. Ez utóbbi az elűzött líbiai vezető szülővárosának egyik fő védvonalát jelenti.

©

Az ellentámadás nyitányaként a Kadhafihoz hű erők tucatnyi katonai járműve sorakozott fel a völgy és az ott lévő település bejáratánál.

Kétórányi heves összecsapás után az új hatalom harcosai még tartani tudták az állásaikat, bár néhányan megsebesültek közülük.

Kadhafi erői pénteken a Tripolitól 140 kilométerre délre fekvő Bani-Valídból is rakétákkal és ágyúzással támadták a felkelők ostromra készülő csapatait, alig néhány órával a Kadhafi-párti erők utolsó ellenállási gócainak adott ultimátum lejárta előtt.

A felkelők viszonozták az ágyútüzet, de nem indítottak nagyobb támadást.