Londoni bíróság: felelőssé tehető a katolikus egyház

Londoni bíróság: felelőssé tehető a katolikus egyház

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katolikus egyház felelőssé tehető a papjai által elkövetett visszaélésekért - mondta ki egy keddi ítéletében a londoni felsőbíróság. Ez azt jelenti, hogy ezentúl könnyebben érvényesíthetik Nagy-Britanniában szexuális bűncselekmények áldozatai a katolikus egyházzal szembeni kártérítési igényeiket - közölte kedden a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A próbaperben az illetékes bíró a felperes - egy, a kilétét a nyilvánosság előtt titkoló 47 éves nő - javára döntött, aki azt állította, hogy évtizedekkel ezelőtt a dél-angliai Hampshire megyei gyerekotthonban egy portsmouthi pap szexuális visszaélést követett el vele szemben. A bíró megállapította, noha nem volt formális szerződés az azóta elhunyt pap és az egyház között, vannak bizonyos "alapvető jellegzetességek", amelyeket figyelembe kell venni.

"Kapott lakást, szószéket és a papi palástot. Teljes felhatalmazással küldték a faluba, és szabad kezet kapott, hogy járjon el az egyház képviselőjeként. Széles jogkörrel ruházta föl a római katolikus egyházmegye" - írta le az indokokolásban a bíró. Nagy-Britanniában ez az első eset, hogy egy bíróság döntésében munkaviszonyként fogja föl a püspökség és a pap közötti viszonyt.

©

Az alperes egyházkerület ügyvédje leszögezte: az egyház nem próbálja hárítani a pedofil papok miatti felelősséget, de a konkrét ügyben egy jogértelmezési kérdésről van szó, ezért fellebbezni fog.